H επανάσταση των νέων στην Κίνα άρχισε με ξάπλωμα

H επανάσταση των νέων στην Κίνα άρχισε με ξάπλωμα
Oι νέοι της Κίνας αντιδρούν στην εργασιακή εξόντωση που τους αποφέρει πενιχρές απολαβές, με το κίνημα που έγινε γνωστό ως 'μένω ξαπλωμένος'. @2021 AP Photo/Ng Han Guan

Το 'Tang Ping' (μένω ξαπλωμένος) είναι το κίνημα της απελπισίας των νέων της Κίνας που δουλεύουν τουλάχιστον δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, με πενιχρές απολαβές. Μεταξύ άλλων, απειλεί τον έλεγχο της κυβέρνησης στις ζωές των πολιτών.

Η κανονική συνθήκη για τους εργαζομένους στην Κίνα, αυτή που έχει αποφασιστεί από τις εταιρίες της Δημοκρατίας της Κίνας (με τις περισσότερες να ανήκουν στο κράτος) είναι το σύστημα των 996 εργασιακών ωρών. Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους στις 9 το πρωί και να δουλεύουν έως τις 9 το βράδυ, για έξι ημέρες την εβδομάδα (δηλαδή, 72 ώρες στο σύνολο). Ερευνητές μελέτησαν το φαινόμενο και εξήγησαν γιατί αυτό το σύστημα είναι σύγχρονη μορφή σκλαβιάς. Σε πολλές περιπτώσεις οι ώρες εργασίας είναι ακόμα περισσότερες, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Oι λόγοι που μπορεί και εφαρμόζεται το ‘996’ είναι οι ίδιοι με αυτούς που έκαναν τους κυβερνώντες της χώρας με τους περισσότερους κατοίκους του πλανήτη να απαιτήσουν από τις γυναίκες να γεννούν περισσότερα παιδιά.

Όσο μειώνεται ο πληθυσμός, αλλάζουν οι ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας και αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα οι εργοδότες δεν θα μπορούν να ‘πατούν’ στις λίγες θέσεις εργασίας έναντι της τεράστιας ζήτησης, για να απαιτούν ό,τι θέλουν (και να δίνουν όσα χρήματα θέλουν ως μισθούς -που συνήθως είναι πολύ λίγα) ανεξάρτητα από το αν παραβιάζουν νόμους (βάσει του εργατικού δικαίου της χώρας, η εργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες την ημέρα και τις 44 την εβδομάδα) και δικαιώματα.

Η πρώτη αντίδραση Κινέζων στο καθεστώς ‘996’ έγινε το Μάρτιο του 2019. Το 2021 για πρώτη φορά, ακαδημαϊκή έρευνα που έκαναν πανεπιστήμια της χώρας αναγνώρισαν πως υπάρχει ‘πολιτισμός υπερβολικών εργασιακών ωρών‘.

Η τρίτη αντίδραση ήλθε αυτόν τον Ιούνιο, με το διαδικτυακό κίνημα ‘Tang Ping’ (躺平, είμαι ξαπλωμένος). Όπως αναφέρει η Independent οι νέοι τη χώρας αποφάσισαν να εκφράσουν την απογοήτευση τους, για τις συνθήκες εργασίας με το να μην κάνουν τίποτα. Οι περισσότεροι δήλωσαν οργισμένοι και για τις χαμηλές προοπτικές που υπάρχουν στη δουλειά τους, με την προοπτική της αγοράς ενός σπιτιού (με την αξία να ανεβαίνει διαρκώς) κατά τη διάρκεια της ζωής τους να είναι ουτοπική. Την ίδια ώρα, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Οι νέοι της Κίνας νιώθουν πως τρέχουν σε έναν αγώνα, που δεν έχει γραμμή τερματισμού.

Το κίνημα έχει για σλόγκαν το ‘μην κάνετε τίποτα ξαπλωμένοι νέοι’, το οποίο κυκλοφορεί και αποτυπωμένο σε μπλουζάκια. Η εξάπλωση είναι τέτοια που οι αρχές εξέφρασαν την ανησυχία τους. Αυτή αναφέρει πως το trend μπορεί να κάνει κακό στις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Όπως και η υπογεννητικότητα.

Όλα ξεκίνησαν από μια δημοσίευση χρήση των social media, που είχε το όνομα Kind-Hearted Traveller. Αυτός είχε ποστάρει στο λογαριασμό του στο ‘Baidu’ το ‘lying flat is justice’ (το να ξαπλώνεις είναι δικαιοσύνη). Πόσταρε πληροφορίες για Έλληνες φιλοσόφους και όσα ζει εκείνος, ζώντας με 31 δολάρια το μήνα, τρώγοντας δυο γεύματα την ημέρα (‘συνήθως αβγά, ρύζι και νουντλς’), ανήμπορος να βρει δουλειά για δυο χρόνια.

“Βγάζω χρήματα με κάτι περίεργες δουλειές που κάνω και ταιριάζουν στο νέο τρόπο ζωής που έχω. Aπλά υπάρχω και δεν βλέπω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό. Η πίεση έρχεται κυρίως, από τις συγκρίσεις με τους συνομηλίκους και τις αξίες παλαιότερων γενιών. Δεν είμαστε όμως, υποχρεωμένοι να συνταχθούμε”.

Μπορώ να κοιμάμαι σε ένα βαρέλι και να απολαμβάνω τον ήλιο, σαν τον Διογένη. Ή να ζω σε σπηλιά, όπως ο Ηράκλειτος και να σκέφτομαι για το ‘Λόγο’. Από τη στιγμή που δεν υπήρξε ποτέ τάση σκέψης που να ανυψώνει την ανθρώπινη υποκειμενικότητα, σε αυτήν τη χώρα θα δημιουργήσω μια για τον εαυτό μου. Το να είμαι ξαπλωμένος είναι το κίνημα των σοφών ανθρώπων”. Είχε διαβεβαιώσει και ότι ο τρόπος που είχε επιλέξει να ζει “είχε ως συνέπεια να είμαι υγιής και πνευματικά ελεύθερος. Το να είμαι ξαπλωμένος είναι το φιλοσοφικό μου κίνημα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε οι άνθρωποι να αξιολογήσουμε πραγματικά, τα πάντα”.

Ο ‘καλόκαρδος ταξιδιώτης’ έδωσε τη σπίθα για να αρχίσει μια συζήτηση των νέων στα social media (κάποια ‘μπάναραν’ αυτήν τη δυνατότητα), οι οποίοι χαρακτήρισαν το ‘είμαι ξαπλωμένος’ ως ‘πνευματικό κίνημα’. Μετά, άρχισαν να μοιράζονται πληροφορίες για το πώς μπορείς να γλιτώσεις έξοδα.

Όπως γράφει το First Post, η ιδέα πίσω από το κίνημα είναι να μην δουλεύεις ατελείωτες ώρες και να μπορείς να νιώθεις ικανοποιημένος με εφικτά επιτεύγματα, όπως έχεις και το χρόνο για να χαλαρώσεις

Έρευνα που έκανε το Weibo -το πλέον δημοφιλές social media της χώρας, με περισσότερους από 523 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα, μέσα στο 2020-, από τις 28 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου “το 61% των 241.000 μετεχόντων είπε πως θέλει να ασπαστεί τη φιλοσοφία του κινήματος”.

Αυτή αναφέρει πως είναι δικαίωμα κάθε νέου να αποφασίσει αν θα παντρευτεί, αν θα κάνει παιδιά και αν θα αποκτήσει στο όνομα του σπίτι ή γη. Τονίζει πως όσο λιγότερο καταναλωτικοί είμαστε οι άνθρωποι, μαθαίνουμε να εξαρτώμαστε από λιγότερα πράγματα και τελικά, από τα άκρως απαραίτητα. Όπως ανέφερε 29χρονη στο σχετικό θέμα του QZοι κοινωνία είναι χρήσιμο να δίνει στους ανθρώπους το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα προχωρήσουν ή αν θα κάνουν opt out. Το πραγματικό πρόβλημα που έχουν οι νέοι είναι εναντίον της κοινωνίας. Δεν πιστεύουν πως μέσω της σκληρής δουλειάς μπορούν να πετύχουν”.

“Όταν δεν μπορείς να σηκωθείς και δεν θες να γονατίσεις, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ξαπλώσεις”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα