H FDP ζητά την αντικατάσταση της Μέρκελ

H FDP ζητά την αντικατάσταση της Μέρκελ
Christian Democratic Union party chairwoman and German Chancellor Angela Merkel attends a party's leaders meeting at the headquarters in Berlin, Monday, Dec. 11, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Να δείξει θάρρος για νέα πρόσωπα και να αντικαταστήσει την καγκελάριο με τον 37χρονο υπουργό Οικονομικών Γενς Σπαν καλεί την CDU ο αντιπρόεδρος της ΚΟ της FDP Μίχαελ Τόιρερ, επαναλαμβάνοντας ότι η FPD δε θα μπει σε κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ

Αποκλείει με τη σειρά του κάθε προοπτική συνεργασίας με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) υπό την Άγγελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Μίχαελ Τόιρερ, ο οποίος μετά τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του κόμματος, κάνει ένα βήμα πιο πέρα και προτείνει την αντικατάσταση της καγκελαρίου από τον 37χρονο υφυπουργό Οικονομικών Γενς Σπαν.

«Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) πρέπει να δείξει θάρρος για νέα πρόσωπα: τον Γενς Σπαν αντί για την Άγγελα Μέρκελ – αυτό θα ήταν το σωστό για εμάς ως FDP», δηλώνει ο κ. Τόιρερ στο φύλλο της εφημερίδας Bild που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή κι αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας κατόπιν μιας συμμαχίας μεταξύ CDU/CSU και FDP.

«Με όλες τις επιτυχίες της και το διεθνές της κύρος, η Μέρκελ ήταν για τις μάχες του χθες», συνεχίζει ο φιλελεύθερος πολιτικός και περιγράφει την Καγκελάριο ως «πολιτικό του παρασκηνίου», ενώ εκτιμά ότι έπειτα από ενδεχόμενες νέες εκλογές, αυτό που θα προκύψει θα είναι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους, η οποία θα έχει και την ανοχή του Κοινοβουλίου.

«Η κυρία Μέρκελ έχει τα πλεονεκτήματά της, κυρίως στην εξωτερική πολιτική, εν μέρει σε ό,τι αφορά την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Αλλά δεν αρκεί πια να είναι η καγκελάριος της κρίσης. Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και για αυτό είναι προφανές ότι δεν διαθέτει πια την δύναμη», προσθέτει ο κ. Τόιρερ, ο οποίος προτείνει να επιβληθεί περιορισμός στις θητείες του καγκελαρίου, κατά το πρότυπο του Προέδρου στην Γαλλία και στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον περιορισμό των θητειών του Καγκελάριου. Ο Κόνραντ Αντενάουερ έμεινε δυο χρόνια περισσότερο από όσο έπρεπε, το ίδιο και ο Χέλμουτ Κολ. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι ισχύει και για την κυρία Μέρκελ», καταλήγει.

AP Photo/Markus Schreiber

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα