H μάχη του χρέους και η επίσκεψη Ομπάμα

default image

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ Ν. ΥΟΡΚΗ: Η επίσκεψη Ομπάμα, δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για το θέμα του χρέους είναι δεδομένη. Η εκτίμηση κορυφαίου Αμερικανού παράγοντα στο NEWS 247, σχετικά με τη χρησιμότητα αυτής της στήριξης

Ανταπόκριση από Ν. Υόρκη: Δέσποινα Συριοπούλου

“It is under discussion.  Not yet confirmed.  He has always wanted to go” (Είναι υπό συζήτηση. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Πάντα ήθελε να πάει (σ.σ. ο Πρόεδρος Ομπάμα): Αυτά απάντησε εγκυρότατη και αξιόπιστη πηγή που αποτελεί προνομιακό συνομιλητή με τον Λευκό Οίκο, και με τον εκάστοτε αμερικανό πρόεδρο τα τελευταία 25 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του Μπαράκ Ομπάμα στο ερώτημα του news247.gr για το αν ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές επίσης δεν μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα για το αν τελικά θα ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί τον επόμενο μήνα στην Αθήνα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διεργασίες, προκειμένου στο τέλος να υπάρξει θετική έκβαση στις ελληνικές προσπάθειες, ενώ καίριο και κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η ελληνική πρεσβεία στην Washington, ευθυγραμμισμένη πλήρως με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης.   

Μπορεί η Αθήνα να επιθυμεί διακαώς μια τέτοια επίσκεψη, και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που ο Υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς προσπαθούσε να πετύχει κατά τις επισκέψεις του στην Αμερικανική πρωτεύουσα, πέρα από τις προσκλήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσες φορές συναντήθηκαν στο περιθώριο μεγάλων γεγονότων, όχι μόνο για σημειολογικούς λόγους αλλά και εν είδει παροχής ισχυρής αμερικανικής στήριξης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη μείωσής του, ωστόσο ακόμα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα ακόμα ότι είναι δεδομένη η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Άλλωστε πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Παππάς, επιφορτισμένος από τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί και να συντονίζει τις κινήσεις και τις προσπάθειες για την μείωση του ελληνικού χρέους, είναι αυτός που έχει επικοινωνία με τον γραφείο του υπουργού οικονομικών, Jack Lew, κρατώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον.   

Αναφορικά με το χρέος, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να δείξει και να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ασκώντας έμμεση ή και άμεση πίεση με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απομείωσή του.

Για το θέμα του χρέους και την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, μια διαφορετική –ενδεχομένως πιο ρεαλιστική- προσέγγιση προσγειώνει κατά πολύ τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς… Καταγράφοντας την άποψη ενός πανίσχυρου Αμερικανού παράγοντα της διεθνούς οικονομικής σκηνής, που έχει διατελέσει σε υψηλές πολιτικές θέσεις και οργανισμούς των ΗΠΑ, θεωρεί την αμερικανική στήριξη ως άχρηστη (Useless support).

Και αυτό γιατί το κρίνει εκ του αποτελέσματος. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να βοηθήσουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, θα έπρεπε να ασκήσουν τεράστιες πιέσεις στην Ευρώπη, και ιδίως στην Γερμανία να προχωρήσει άμεσα η μείωση του χρέους. Άλλωστε, οι ΗΠΑ δεν έχουν να χάσουν τίποτε… δεν χάνουν χρήματα», επιχειρηματολογούσε χαρακτηριστικά στο γιατί η στήριξη των ΗΠΑ μπορεί να θεωρείται «άχρηστη». Προφανώς, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και μόνο.

Τούτων λεχθέντων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός της ενδεχόμενης επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα. Θα είναι ένα σημαντικό γεγονός και τα credit θα πιστωθούν στην ελληνική κυβέρνηση. Όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, απλά καταγράφουν και μια άλλη άποψη που δεν βαυκαλίζει τους εαυτούς μας… Ας ληφθούν ως τροφή για σκέψη ή αλλιώς food for thought που λένε και οι Αμερικανοί!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα