Haaretz: Ισραηλινοί στρατιώτες καταγράφουν και ποστάρουν βασανισμούς Παλαιστινίων

Διαβάζεται σε 6'
basanistiria
Βασανιστήρια Ισραηλινών Παλαιστινίων YouTube

Σκηνές βασανιστηρίων σε Παλαιστίνιους που κρατούν ομήρους καταγράφουν Ισραηλινοί στρατιώτες με τα σοκαριστικά βίντεο να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι αναφέρει το ρεπορτάζ της Haaretz. Προσοχή, σκληρές εικόνες.

Αποτροπιασμό προκαλούν τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και στα οποία εμφανίζονται Ισραηλινοί στρατιώτες να χτυπούν και να εξευτελίζουν Παλαιστίνιους κρατούμενους, μερικοί από τους οποίους απελευθερώθηκαν αμέσως μετά την κακοποίησή τους.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όλο και περισσότεροι στρατιώτες βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους να χτυπούν και να εξευτελίζουν Παλαιστίνιους κρατούμενους και στη συνέχεια να αναρτούν τα κατάπτυστα βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη  Haaretz, το φαινόμενο καταγραφής βασανιστηρίων Παλαιστίνιων κρατουμένων συνέβαινε και πριν τη νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή, ωστόσο έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και το αιματοκύλισμα που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή εφημερίδα συγκέντρωσε 15 τέτοια βίντεο που ανέβηκαν τον τελευταίο μήνα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον πέντε από αυτά γυρίστηκαν από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης. Τα υπόλοιπα, δήλωσε εκπρόσωπος, βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και ότι εργάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την πλευρά τους, οι IDF τιμώρησαν τους δράστες σε ορισμένες από τις περιπτώσεις, λέγοντας ότι μια τέτοια συμπεριφορά παραβιάζει τις αξίες του στρατού.

Οι Παλαιστίνιοι που εμφανίζονται στα εν λόγω βίντεο είναι δεμένοι με χειροπέδες και δεμένα μάτια- σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζονται γυμνοί ή μερικώς ντυμένοι. Σε ορισμένα από τα βίντεο, οι στρατιώτες φαίνονται να χτυπούν και να βρίζουν τους κρατούμενους- σε άλλα, τους αναγκάζουν να λένε πράγματα ή να συμπεριφέρονται με ταπεινωτικό τρόπο.

Δεν είναι επίσης σαφές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Haaretz, πού γυρίστηκαν τα βίντεο ή ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι που εμφανίζονται σε αυτά. Φαίνεται όμως ότι τα περισσότερα γυρίστηκαν στη Δυτική Όχθη και όχι στην εμπόλεμη ζώνη της Γάζας. Ορισμένοι από τους Παλαιστίνιους που βιντεοσκοπήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα χωρίς να ερευνηθούν.

Σε ένα από τα βίντεο, το οποίο γυρίστηκε κοντά στη Yatta στους λόφους της Νότιας Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, επτά Παλαιστίνιοι κάθονται στο έδαφος με χειροπέδες και δεμένα μάτια. Το παντελόνι ενός από τους άνδρες, ο οποίος φαίνεται να είναι τραυματισμένος, είναι κατεβασμένο.

Η Haaretz φιλοξενεί μάλιστα και τη μαρτυρία του Mohammad, ο οποίος όπως δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης, στρατιώτες έφτασαν στο σπίτι του στη μέση της νύχτας και συνέλαβαν τον ίδιο και το γιο του.

“Στη συνέχεια μας έβαλαν στο έδαφος και μας έδεσαν τα χέρια και τα πόδια”, αφηγήθηκε ο 55χρονος Mohammad. “Μας χτυπούσαν και μας έβριζαν. Με χτύπησαν με κάτι που είχε ηλεκτρισμό, νομίζω. Με χτύπησαν στην αριστερή και δεξιά πλευρά του κεφαλιού μου και άρχισα να αιμορραγώ. Με χτύπησαν λιγότερο από όλους”, είπε.

Οι στρατιώτες κατέγραψαν το περιστατικό και το δημοσίευσαν στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ο Mohammad μπόρεσε να ταυτοποιηθεί. “Τελικά, με άφησαν ελεύθερο, αλλά ο γιος μου παρέμεινε υπό κράτηση”, είπε, προσθέτοντας ότι ο κρατούμενος του οποίου είχαν κατεβάσει το παντελόνι αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να ερευνηθεί περαιτέρω.

Σε ένα άλλο αντίστοιχο βίντεο, Παλαιστίνιοι εμφανίζονται γυμνοί, με καλυμμένα τα μάτια τους και τα χέρια τους δεμένα, καθώς οι στρατιώτες τους χτυπούν και τους σέρνουν στο έδαφος. Ένας από τους στρατιώτες κλωτσάει έναν κρατούμενο στο κεφάλι.

Αντικείμενο διαμάχης τα κατάπτυστα βίντεο

Τα εν λόγω βίντεο αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αφού από τη μία, στα παλαιστινιακά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι γυρίστηκαν στη Δυτική Όχθη, αλλά το γραφείο του εκπροσώπου των IDF το αρνείται.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι Παλαιστίνιοι που καταγράφονται είναι τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και ότι το βίντεο γυρίστηκε στη συνοριακή περιοχή της Γάζας τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς.

Αυτό που δεν αμφισβητείται ωστόσο είναι ότι αυτό που έκαναν οι στρατιώτες ήταν ανεπίτρεπτο. “Η συμπεριφορά των στρατιωτών που φαίνεται στο βίντεο είναι σοβαρή και δεν συνάδει με τις διαταγές του στρατού. Οι συνθήκες της υπόθεσης διερευνώνται”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF.

Σε ένα από τα βίντεο, που γυρίστηκε στην περιοχή της Βηθλεέμ, φαίνεται ένας Παλαιστίνιος να έχει δεμένα τα χέρια του και τα μάτια του δεμένα, ενώ ένας στρατιώτης τον χτυπά και τον βρίζει. Ο στρατιώτης τον αποκαλεί “πόρνη” στα αραβικά και “γ@@@@νο πρόβατο”, τον φτύνει και τον κλωτσάει, ενώ ο κρατούμενος φωνάζει από τον πόνο.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι ο εν λόγω στρατιώτης ήταν έφεδρος, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 ημέρες φυλάκιση και απολύθηκε από το στρατό.

Τα βίντεο των Παλαιστίνιων κρατουμένων δημοσιεύονται σε ομάδες στην πλατφόρμα Telegram που αριθμούν χιλιάδες μέλη, καθώς και σε δημοφιλή προφίλ στο Instagram και το YouTube. Ένα από αυτά ανήκει στον Yedidya Epstien, έναν νεαρό άνδρα που είναι ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σελίδα του στο Instagram, όπου ανέβηκαν κάποια από τα βίντεο, έχει 60.0000 followers, σύμφωνα με τη Haaretz.

Αντίστοιχες καταγγελίες έγιναν και για άνδρες της ισραηλινής συνοριοφυλακής, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρουν δύο Παλαιστίνιοι, οι πρώτοι τους επιτέθηκαν και βιντεοσκόπησαν τον έναν από αυτούς να αναγκάζεται να βρίζει Παλαιστίνιους. Δεν γνωρίζουν αν το βίντεο κοινοποιήθηκε.

“Ένας αστυνομικός με ρώτησε: “Από πού είσαι;” Του είπα: “Από τη Βηθλεέμ”. Με ρώτησε πού είναι η Βηθλεέμ και του είπα: Είναι στο Ισραήλ'”, είπε ο Παλαιστίνιος. “Με χτύπησε ενώ ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο και με χαστούκισε. Μου ζήτησε να ανοίξω το τηλέφωνό μου και μετά άρχισε να με βρίζει και μου είπε να βγω από το αυτοκίνητο και με χαστούκισε δυνατά στο λαιμό”.

Ο Παλαιστίνιος είπε ότι ο αστυνομικός τον πήγε σε ένα δωμάτιο, όπου τον συνόδευσαν και άλλοι αστυνομικοί. “Μου είπε να ακουμπήσω τα χέρια μου στον τοίχο και να ανοίξω τα πόδια μου. Στη συνέχεια άρχισαν να με χτυπούν στους ώμους, στο λαιμό και στα χέρια”, αφηγήθηκε. Αργότερα, του έδωσαν μια ισραηλινή σημαία και τον διέταξαν να βρίζει τους Παλαιστίνιους και τη Χαμάς, καθώς βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους.

Το φαινόμενο πάντως δεν περιορίζεται στη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ διαμαρτύρονται επίσης από την αρχή του πολέμου για όλο και περισσότερες περιπτώσεις αυθαίρετης βίας από την αστυνομία και τους στρατιώτες. Όπως αναφέρει η εβραϊκή έκδοση της Haaretz, καταθέσεις και βίντεο αυτοπτών μαρτύρων δείχνουν νέους από την Ανατολική Ιερουσαλήμ να ξυλοκοπούνται σοβαρά από αστυνομικούς και δεσμοφύλακες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα