Η αερόβια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου

Η αερόβια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου
Είναι πολύ πιθανό σύντομα να χρησιμοποιηθεί η σωματική άσκηση ως τρόπος πρόληψης συγκεκριμένων καρκίνων. iStock

Για πρώτη φορά ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της άσκησης στα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Εκεί όπου αναπτύσσονται μεταστάσεις καρκίνου. Τα νέα είναι πολύ αισιόδοξα.

Ερευνητές της Ιατρική Σχολή Sackler του Tel Aviv University αποφάσισαν να γίνουν οι πρώτοι που να μελετούσαν την επίδραση της άσκησης, στα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Εκεί δηλαδή, όπου συνήθως αναπτύσσονται μεταστάσεις καρκίνου (πνεύμονες, ήπαρ και λεμφαδένες).

Με μεγάλη τους χαρά, ανακοίνωσαν πως “η υψηλής έντασης αεροβική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των πιο επιθετικών και μεταστατικών τύπων καρκίνου κατά 72%”.

Πώς;

Κατ’ αρχάς, είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι η σωματική άσκηση, με τις μοναδικές μεταβολικές και φυσιολογικές επιδράσεις της, επιδεικνύει υψηλότερο επίπεδο πρόληψης του καρκίνου από οποιοδήποτε φάρμακο ή ιατρικό σκοπό.

Η μελέτη που έκαναν και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Research (ήταν και στο εξώφυλλο) έδειξε πως η αερόβια άσκηση έντασης αυξάνει την κατανάλωση γλυκόζης των εσωτερικών οργάνων, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διάθεση ενέργειας στον όγκο.

Όπως δήλωσαν η καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Γενετικής και Βιοχημείας, Carmit Levy και ο Dr. Yftach Gepner της Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Αθλητικό Ινστιτούτο Sylvan Adams “μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο -για ορισμένους τύπους καρκίνου- έως και 35%.

Αυτή η θετική επίδραση είναι παρόμοια με την επίδραση της άσκησης σε άλλες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Σε αυτή τη μελέτη προσθέσαμε νέα στοιχεία, δείχνοντας ότι η αερόβια άσκηση υψηλής έντασης -που αντλεί την ενέργειά της από τη γλυκόζη-, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου έως και 72%.

Τα ανθρώπινα δεδομένα, που ελήφθησαν από μια επιδημιολογική μελέτη που παρακολούθησε 3.000 άτομα για περίπου 20 χρόνια, έδειξαν 72% λιγότερο μεταστατικό καρκίνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν πως έκαναν τακτική αερόβια δραστηριότητα υψηλής έντασης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν.

Το ζωικό μοντέλο παρουσίασε παρόμοιο αποτέλεσμα και έτσι κατάφεραν οι ερευνητές να προσδιορίσουν τον υποκείμενο μηχανισμό: διαπιστώθηκε ότι η αερόβια δραστηριότητα μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη μεταστατικών όγκων στους λεμφαδένες, τους πνεύμονες και το ήπαρ”.

Ο ανταγωνισμός μυών και οργάνων για τη γλυκόζη, μας σώζει από πολλά

Η υπόθεση των ερευνητών είναι πως αυτό το ευνοϊκό αποτέλεσμα σχετίζεται με τον αυξημένο ρυθμό κατανάλωσης γλυκόζης που προκαλείται από την άσκηση.

Εξετάζοντας τα κύτταρα οργάνων, όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ και οι λεμφαδένες, βρήκαμε αύξηση του αριθμού των υποδοχέων γλυκόζης, κατά τη διάρκεια αερόβιας δραστηριότητας υψηλής έντασης.

“Αυξήθηκε η πρόσληψη γλυκόζης και έτσι τα όργανα μετατράπηκαν σε αποτελεσματικές μηχανές κατανάλωσης ενέργειας, όπως είναι οι μύες.

Υποθέτουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα όργανα πρέπει να ανταγωνίζονται για τους πόρους γλυκόζης με τους μύες -που καίνε μεγάλες ποσότητες γλυκόζης κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Ως εκ τούτου, εάν αναπτυχθεί καρκίνος, ο σκληρός ανταγωνισμός για τη γλυκόζη μειώνει τη διαθεσιμότητα ενέργειας που είναι κρίσιμη για μετάσταση”.

Επιπλέον, όταν ένα άτομο ασκείται τακτικά, αυτή η κατάσταση γίνεται μόνιμη: οι ιστοί των εσωτερικών οργάνων αλλάζουν και γίνονται παρόμοιοι με τον μυϊκό ιστό.

“Η μελέτη μας στα εσωτερικά όργανα ανακάλυψε ότι η άσκηση αλλάζει ολόκληρο το σώμα, έτσι ώστε ο καρκίνος να μην μπορεί να εξαπλωθεί και ο πρωτοπαθής όγκος επίσης συρρικνώνεται σε μέγεθος” τόνισε ο Dr Gepner.

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας

Ενώ η καύση λίπους έχει ως βέλτιστο εύρος έντασης το 65-70% του μέγιστου παλμού, η καύση γλυκόζης απαιτεί το 80 με 85%.

Μια περίπτωση αερόβιας άσκησης που σώζει είναι σπριντ ενός λεπτού, ακολουθούμενο από περπάτημα και μετά ένα άλλο σπριντ και ούτω καθ εξής για τουλάχιστον έξι ‘ζευγάρια’.

“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι τα υγιή άτομα πρέπει επίσης, να περιλαμβάνουν συστατικά υψηλής έντασης στα προγράμματα φυσικής τους κατάστασης. Πιστεύουμε ότι μελλοντικές μελέτες θα επιτρέψουν την εξατομικευμένη ιατρική για την πρόληψη συγκεκριμένων καρκίνων -με τους γιατρούς να εξετάζουν το οικογενειακό ιστορικό για να προτείνουν το σωστό είδος σωματικής δραστηριότητας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα