Η ΑΗΚ έκοψε το ρεύμα στην κυπριακή Βουλή: Συμπλοκές, δακρυγόνα και προπηλακισμοί

Η ΑΗΚ έκοψε το ρεύμα στην κυπριακή Βουλή: Συμπλοκές, δακρυγόνα και προπηλακισμοί

Έκρυθμη η κατάσταση έξω από την κυπριακή Βουλή. Συμπλοκές εργαζομένων της ΑΗΚ με αστυνομικούς. Προπηλακισμοί κατά υπουργών και βουλευτών (pics+vid)

Οργή, ένταση, επεισόδια, ρίψη κροτίδων και αντικειμένων και προπηλακισμοί είναι το σκηνικό που επικρατεί έξω από τη Βουλή, όπου πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ.

Οι διαμαρτυρόμενοι φωνάζουν κατά των δρομολογούμενων ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών.  Γίνονται σκέψεις όπως η προγραμματισμένη, κεκλεισμένων των θυρών,  συνεδρία της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αναβληθεί λόγω της κατάστασης.

Η ΑΗΚ έκοψε το ρεύμα στην κυπριακή Βουλή: Συμπλοκές, δακρυγόνα και προπηλακισμοί

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το 24h.com.cy

Στην επιτροπή επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων CYTA, Αρχής Ηλεκτρισμού και Αρχής Λιμένων.

Οι οργισμένοι διαδηλωτές έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η Αστυνομία για να περιορίσει τους διαδηλωτές από το να εισέλθουν στο κτήριο. Συγκρούστηκαν με άντρες της αστυνομίας, κατέλαβαν τον χώρο στάθμευσης του κτιρίου της Βουλής και επιχειρούν να πετύχουν είσοδο από την πλαϊνή πλευρά του κτιρίου. Στο σημείο κλήθηκαν αστυνομικές από τον ειδικό αντιτρομοκρατικό ουλαμό.

Με πλαστικά μπουκάλια νερού και φρούτα, εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδήλωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπαθούν να εισέλθουν εντός του κτιρίου. Εκατοντάδες εργαζόμενοι φωνάζοντας
Με πλαστικά μπουκάλια νερού και φρούτα, εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδήλωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπαθούν να εισέλθουν εντός του κτιρίου. Εκατοντάδες εργαζόμενοι φωνάζοντας "πουλημένοι" και γιουχαΐζοντας τους βουλευτές, αγανακτισμένοι και οργισμένοι, έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η Αστυνομία για να περιορίσει τους διαδηλωτές από το να εισέλθουν στο κτίριο. ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ "ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ" ΚΑΙ ΓΙΟΥΧΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ, ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ.

Οι απεργοί γιουχάισαν τον υπουργό οικονομικών και τους βουλευτές που εισέρχονταν στο κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ παρεμπόδισαν Γενικό Εισαγγελέα να εισέλθει στο κτίριο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής οικονομικών πως δεν μπορεί να παρευρεθεί στη συνεδρία υπό το καθεστώς εκφοβισμού.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε μήνυμά του στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter για τις διαμαρτυρίες των υπαλλήλων της ΑΗΚ έξω από τη Βουλή είπε ότι έχουν το δικαίωμα έκφρασης «αλλά όχι σε συμπεριφορές που μας παίρνουν πίσω».

Επίσης, επέρριψε «μεγάλες ευθύνες στην Αστυνομία» για την τροπή των γεγονότων.

Συγκεκριμένα ο κ. Νεοφύτου είπε «Ναι στο δικαίωμα έκφρασης. Όχι σε συμπεριφορές που μας παίρνουν πίσω σε παρωχημένες εποχές. Βαρύτατες οι ευθύνες της Αστυνομίας. Δεν μπορεί η Βουλή να συζητεί υπό τους εκβιασμούς του οποιουδήποτε».

Φωνάζουν συνθήματα όπως «πουλημένοι» και «κάτω τα χέρια από την ΑΗΚ». Επιπλέον, οι απεργοί ρίχνουν αντικείμενα όπως φρούτα, μπουκάλια νερού και πέτρες. Ρίχθηκαν επίσης κροτίδες. Φέρεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να υπήρξαν και μικροτραυματισμοί αστυνομικών ή και διαδηλωτών. Στην περιοχή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, μαθητές δημοτικού σχολείου, οι οποίοι πραγματοποιούσαν επίσκεψη στη βουλή, αποκλείστηκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Για λόγους ασφαλείας, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην αίθουσα που συνεδριάζει η ολομέλεια της βουλής, όπου παρέμειναν για λίγο και στη συνέχεια, μετά από παρέμβαση βουλευτών, αποχώρησαν με ασφάλεια από το κτίριο με τη συνοδεία αστυνομικών.

Η ΑΗΚ έκοψε το ρεύμα στην κυπριακή Βουλή: Συμπλοκές, δακρυγόνα και προπηλακισμοί

Χωρίς ρεύμα η Βουλή - Σκέψεις για αναβολή της συνεδρίας

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε και εντός του κοινοβουλίου. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών στης Βουλής μεταφέρθηκε από το ισόγειο του κτιρίου στον δεύτερο όροφο, όταν οργισμένοι εργαζόμενοι της ΑΗΚ πέρασαν στο πίσω μέρος της Βουλής και χτυπούσαν τα τζάμια της αίθουσας.

Υπάρχει πληροφορία ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η συνεδρία. Εξάλλου, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί στη Βουλή, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι φέρονται να έχουν προκαλέσει ζημίες στη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ εξήγγειλαν περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις από αύριο, με τη συμμετοχή και του προσωπικού παραγωγής.

Όλα τα γραφεία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της Αρχής θα παραμείνουν κλειστά.

Για τα έκτακτα περιστατικά και βλάβες θα εργάζεται το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Ανδρέας Πανόρκος, δήλωσε ότι τα μέτρα, θα κλιμακώνονται αναλόγως των εξελίξεων.

Για σήμερα, ανέφερε, δεν αναμένονται διακοπές στη ηλεκτροδότηση, αλλά αύριο, ενδεχομένως, να υπάρξουν, καθώς η παραγωγή θα βρίσκεται στο όριο.  

Υπέδειξε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί και να διεξαχθεί διάλογος.

Η ΑΗΚ έκοψε το ρεύμα στην κυπριακή Βουλή: Συμπλοκές, δακρυγόνα και προπηλακισμοί

Στάση εργασίας στη CYTA

Στο μεταξύ, σε αυθόρμητη μονόωρη στάση εργασίας κατέρχονται από τις 9-10 το πρωί οι εργαζόμενοι στη CYTA.

Διαμαρτύρονται για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι οι εργαζόμενοι στη δημόσια υπηρεσία δεν έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα.

Το Σάββατο οι συντεχνίες της CYTA κάλεσαν τους νομικούς της συμβούλους, οι οποίοι απορρίπτουν τα όσα αναφέρονται στη γνωμάτευση.    

Στις 13.00 θα συνέλθουν οι συντεχνίες της CYTA για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Θα συζητήσουν και εισήγηση για πραγματοποίηση τριήμερης απεργίας την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντί 438ωρης την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η ΑΗΚ έκοψε το ρεύμα στην κυπριακή Βουλή: Συμπλοκές, δακρυγόνα και προπηλακισμοί

Σε στάση αναμονής η ΑΛΚ

Στάση αναμονής τηρεί η Αρχή Λιμένων. Τα επόμενα βήματά της θα κριθούν τόσο από τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, όσο και από τη στάση, που θα τηρήσουν οι συντεχνίες των άλλων δύο ημικρατικών οργανισμών.

Μιλώντας στο Sigmalive, o Γραμματέας της κλαδικής επιτροπής της ΣΥΔΥΚΕΚ ΠΕΟ Αρχής Λιμένων, Γλαύκος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι αύριο οι συντεχνίες θα συναντηθούν με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, με τον οποίο θα συζητηθεί και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Από τα αποτελέσματα της συνάντησης, θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις Γενικές Συνελεύσεις της Τετάρτης.

Πάντως, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι εάν οι συντεχνίες άλλων ημικρατικών αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, τότε οι εργαζόμενοι της ΑΛΚ θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Πηγή: 24h.com.cy

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
SHARE: