Η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

Συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017.
 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

"Πολύ δύσκολη" η επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα. Τα σημεία, στα οποία η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη κατά τον υπουργό

Το ζήτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας, παρ' όλο που η εν λόγω συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη αρκετό καιρό. Όπως ανέφερε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την πρόθεση να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο, παραμένοντας, ωστόσο, ανυποχώρητη σε κάποια σημεία.

Πρώτον, σε ό,τι αφορά το μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε περίπτωση κρίσης, για τον οποίο η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να είναι «αυτόματος» και «ποσοτικός». Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι κάποια κράτη-μέλη επιθυμούν η ανακατανομή των προσφύγων να γίνεται μετά την εξέταση του αιτήματος ασύλου από τη χώρα πρώτης υποδοχής, κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαφωνεί.

Δεύτερον, για την Ελλάδα, ιδιαίτερη σημασία έχει η ύπαρξη ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών», προκείμενου η ΕΕ να αναλαμβάνει την επιστροφή στις χώρες καταγωγής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.

Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, η ΕΕ δίνει μεγάλα ποσά σε αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες αυτές και επομένως έχει μεγαλύτερη δύναμη από τις μεμονωμένες χώρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κυκλώματα διακινητών, η ελληνική θέση είναι πως η Ευρώπη πρέπει να είναι πολύ αυστηρή με τα κυκλώματα διακίνησης και όχι με τους πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ζητά περισσότερες «ασφαλείς οδούς» και μεγαλύτερες προσπάθειες στην επενεγκατάσταση προσφύγων από την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network