Η Διεθνής Αμνηστία ζητά κατάργηση του "παραλυτικού βέτο" στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Καταστροφικό για τους αμάχους το 2014

A Palestinian boy looks up during a rain storm while  walking through a neighbourhood destroyed during the 50 day conflict between Israel and Hamas, in the Shejaiya neighbourhood of Gaza City on October 19, 2014. United Nations chief Ban Ki-moon said that the promised aid funds to rebuild would go towards the "urgently needed" building of infrastructure and homes in Gaza where nearly 2,200 Palestinians were killed in the 50-day war in July and August. AFP PHOTO/ MAHMUD HAMS        (Photo credit should read MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images)
Φωτογραφία: Time AFP/GETTY IMAGES

Την "παταγώδη" αποτυχία των ηγετών του κόσμου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην προστασία των αμάχων κατά το "καταστροφικό" 2014 καταγγέλλει η οργάνωση

Το 2014 ήταν μία "καταστροφική" χρονιά για τους αμάχους θύματα των συρράξεων, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζοντας "σκανδαλώδη και αναποτελεσματική" την απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη βία στην ετήσια έκθεσή της στην οποία τηρεί εξαιρετικά επικριτική στάση απέναντι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών θέτοντας σε αμφισβήτηση και το δικαίωμα του βέτο στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτής, η οποία ήταν "εξαιρετικά" βεβαρυμένη από συρράξεις (Συρία, Ουκρανία, Γάζα, Νιγηρία κλπ), "εκατομμύρια πολίτες σκοτώθηκαν και "15 εκατομμύρια" άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα "ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι.

"Το 2014 υπήρξε καταστροφικό για εκατομμύρια ανθρώπους θύματα της ένοπλης βίας", είπε.

Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 160 χώρες και ξεχωρίζει 35 από αυτές οι οποίες υποφέρουν από τις ωμότητες ένοπλων οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ.

"Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει", επιμένει ο Σαλίλ Σέτι, χαρακτηρίζοντας "σκανδαλώδη και αναποτελεσματική" την απάντηση της διεθνούς κοινότητας στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν παταγωδώς να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους", καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στο εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει την ετήσια έκθεση.

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τηρεί εξαιρετικά αυστηρή στάση απέναντι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα οργανισμός που ιδρύθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες και να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια απέτυχε παταγωδώς", καταγγέλλει ο Σαλίλ Σέτι.

"Τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) κατά την άποψή μας καταχράσθηκαν το δικαίωμα και τα προνόμια του βέτο για να πρωθήσουν τα δικά τους πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα εις βάρος της προστασίας των πολιτών", καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Για τον λόγο αυτόν η οργάνωση προτείνει την υιοθέτηση ενός "κώδικα συμπεριφοράς στο πλαίσιο του οποίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποφασίσουν να απαρνηθούν το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε περιπτώσεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας".

"Εγκαταλείποντας το δικαίωμα του βέτο, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διεύρυναν τα περιθώρια δράσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έστελναν ένα μήνυμα στους υπεύθυνους μαζικών ωμοτήτων ότι ο κόσμος δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια", δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι.

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Λούθερ , διευθυντή της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η εγκατάλειψη του βέτο θα είχε επιτρέψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασκήσει, για παράδειγμα, δίωξη κατά των υπεύθυνων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία.

Εκτός της πρότασης για το βέτο, η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να σταματήσει η συνεχής τροφοδοσία χωρών με όπλα τα οποία πέφτουν στα χέρια των ένοπλων οργανώσεων, καλώντας όλες τις χώρες να επικυρώσουν στη Σύμβαση για το Εμπόριο Οπλων , η οποία ετέθη σε ισχύ το 2014.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την απαισιοδοξία της για τις προοπτικές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το 2015 προβλέποντας ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα εξαναγκασθούν να ζήσουν υπό τον έλεγχο βάναυσων ένοπλων ομάδων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αεροφωτογραφίες: Η Μπόκο Χαράμ έχει εξαφανίσει ολόκληρες περιοχές στη Νιγηρία. Σκότωσαν γυναίκα την ώρα που γεννούσε

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τον νιγηριανό στρατό για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνής Αμνηστία: Πολλαπλασιάζονται οι απαγωγές και τα βασανιστήρια στην Ουκρανία

SHARE:

24Media Network