Η Ε.Ε. κάνει δώρο στην Τουρκία την ένταξη, για το προσφυγικό

Η Ε.Ε. κάνει δώρο στην Τουρκία την ένταξη, για το προσφυγικό

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών τη Ε.Ε και της Τουρκικής ηγεσίας οδήγησαν σε παραχωρήσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων και υποσχέσεις ότι η διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ένωση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2016

Πρώτος απ΄όλους ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots στην Ελλαδα και την Ιταλία καθώς και για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκική πλευρά ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία επί τη βάσει του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση των διαδικασιών βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ως προς την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν έχει προς το παρόν προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά και ότι η ενίσχυση αυτή θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η Άγκυρα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζει ότι η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση αλλά κα να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. "Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες", διευκρίνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2016.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, που υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Μεταναστευτικό, Μετανάστες
SHARE: