Η ΕΕ ζητά από την Υεμένη να τερματίσει τους γάμους παιδιών

Η ΕΕ ζητά από την Υεμένη να τερματίσει τους γάμους παιδιών

Η ΕΕ ζητά από την Υεμένη να απαγορευθούν οι γάμοι παιδιών. Το ευρωπαϊκό αίτημα έρχεται μετά το θάνατο οκτάχρονης από εσωτερική αιμορραγία μετά την πρώτη νύχτα του γάμου της

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον ζήτησε την Παρασκευή από την Υεμένη να απαγορεύσει τους γάμους παιδιών μετά τις πληροφορίες για τον θάνατο μιας οκτάχρονης από εσωτερική αιμορραγία μετά την πρώτη νύχτα του γάμου της με έναν 40χρονο.

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Υεμένης, η μικρή Ραουάν πέθανε από εσωτερική αιμορραγία σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της πόλης Αλ Χαρντ, μετά τον βιασμό της, υπό το πρόσχημα της πρώτης νύχτας του γάμου, από έναν 40χρονο Σαουδάραβα, στον οποίο την είχε "παραχωρήσει" ο πεθερός του.

Η δικαιοσύνη δεν κινήθηκε εναντίον του 40χρονου Σαουδάραβα, ο οποίος είχε καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 2.000 ευρώ για την ένωση αυτή, επισήμανε το κέντρο.

Ωστόσο οι τοπικές αρχές διαψεύδουν ότι αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές.

Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της, η Άστον ζήτησε από τις αρχές της Υεμένης να πραγματοποιήσουν το ταχύτερο δυνατόν έρευνα για την υπόθεση αυτή.

"Καλώ την κυβέρνηση της Υεμένης να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις" όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών "και να θεσπίσει αμέσως έναν νόμο που να επιβάλει ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για τους γάμους", πρόσθεσε.

Η Άστον σημείωσε ότι η Υεμένη πρέπει να "υιοθετήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να εμποδίζει πρακτικές που συνιστούν κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να επιτρέπουν την διάπραξη φρικτών εγκλημάτων".

Πολλές υποθέσεις γάμων μικρών κοριτσιών είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη στην χώρα και στο εξωτερικό αναγκάζοντας τις αρχές να προωθήσουν τον καθορισμό στα 17 της νόμιμης ηλικίας γάμου, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από φατρίες ισλαμιστών ή άλλων που μένουν προσκολλημένοι στην παράδοση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υεμένη: 8χρονη πέθανε από εσωτερική αιμορραγία μετά την πρώτη νύχτα γάμου της

SHARE:

24Media Network