Η ετήσια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου, παρουσία του Τζο “Μπαϊντενόπουλος”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Τζο Μπάιντεν και Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος AP Photo/Mark Schiefelbein

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για την καθιερωμένη ετήσια δεξίωση για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο.

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη ετήσια δεξίωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο

Πρόκειται για τιμή που αποδίδει η αμερικανική κυβέρνηση στον ελληνισμό, καθώς η ελληνοαμερικανική και η ιρλανδική κοινότητα είναι οι μόνες εθνικές ομάδες στις ΗΠΑ που γιορτάζουν κάθε χρόνο την εθνική τους επέτειο στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε στην αίθουσα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε σε πολύ θερμό κλίμα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Κατερίνα Νασίκα, καθώς και άλλα ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην διακήρυξη για την 203η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε εκτενή αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως επίσης και στα διαχρονικά ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης που ενέπνευσαν τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε προσωπικό τόνο στις δια βίου φιλίες που έχει δημιουργήσει με πολλούς Έλληνες ομογενείς, πολλούς από τους οποίος αναζήτησε μέσα στο πλήθος για να τους χαιρετίσει. Ειδικότερα, στάθηκε στα πρώτα και δύσκολα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, όταν η ελληνική κοινότητα τον είχε βοηθήσει να κερδίσει την πρώτη του εκλογική αναμέτρηση στο Ντέλαγουερ. Κοιτώντας τους παρευρισκόμενους, είπε ότι «χωρίς εσάς δεν θα στεκόμουν σήμερα σε αυτό εδώ το βήμα και αυτό που λέω σίγουρα δεν είναι υπερβολή».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» το οποίο είπε πως είναι το δεύτερο όνομα του, ευχαρίστησε την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τον ρόλο της και την συνεισφορά της και τόνισε πως το πείσμα, η επιμονή, η αξιοπρέπεια και το όραμα των Ελλήνων είναι αξιοθαύμαστα. Με αναφορά στον Αριστοτέλη είπε ότι «φίλοι είναι δυο ψυχές σε ένα σώμα και αυτό είναι η Αμερική και η Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόσθεσε πως «από την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι την προσπάθεια να κάνουμε το Έθνος μας πιο ελεύθερο και δίκαιο, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ωθήσει τη χώρα μας προς τα εμπρός, ανάβοντας τη φλόγα της ελευθερίας που φούντωσε για πρώτη φορά στην Αθήνα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, είχα την τύχη να δω αυτή την καρδιά, την ελπίδα και τη δέσμευση από κοντά και άντλησα έμπνευση από Ελληνοαμερικανούς φίλους, οικογένειες, ηγέτες και πολιτικούς μέντορες. Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο, αυτό είναι το σπίτι σας, και είστε ένα από τους λόγους που εγώ είμαι εδώ και που αυτός ο Οίκος είναι εδώ. Σήμερα γιορτάζουμε τα 203 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Γιορτάζουμε τους δεσμούς, και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα εδώ είμαστε περήφανοι Ελληνοαμερικανοί από το χώρο των επιστημών, της δημοσιογραφίας, ακαδημαϊκοί, άνθρωπο από το χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Όλοι δικαιούμαστε να μας συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και με σεβασμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η δημοκρατία είναι το όχημα που μπορεί να κάνει όλα αυτά να συμβούν. Και όλοι ξέρουμε πού γεννήθηκε αυτή η ιδέα, πού γεννήθηκε η δημοκρατία. Μερικοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές σ’ αυτή τη γη συνέλαβαν αυτή την ιδέα, «εμείς οι άνθρωποι». Δήμος και Δημοκρατία. Κατά την άποψή μου αυτό είναι το πολυτιμότερο δώρο που η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα