Η φτώχεια απειλεί τον Λίβανο

Διαβάζεται σε 2'
Η φτώχεια απειλεί τον Λίβανο
AP

Ο Λίβανος βρίσκεται στο έλεος της φτώχειας όπως καταγράφει σχετική έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ένας κάτοικος του Λιβάνου στους τρεις ζει στη φτώχεια κι οι ανισότητες βαθαίνουν στη χώρα, που βιώνει βαθιά οικονομική κρίση από το 2019, υπογραμμίζεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

«Η φτώχεια στον Λίβανο υπερτριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας», υπογραμμίζεται στο κείμενο, κατά το οποίο ο ένας πολίτης της χώρας στους τρεις ζούσε «στη φτώχεια το 2022».

Τα δεδομένα αφορούν περί το 60% του πληθυσμού, εξαιρουμένων περιοχών στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που γειτονεύουν αντίστοιχα με το Ισραήλ και τη Συρία.

Το χάσμα έχει βαθύνει ανάμεσα στη Βηρυτό και την επαρχία, ειδικά το βόρειο τμήμα του Λιβάνου, όπου το ποσοστό της φτώχειας φθάνει το 70%, για παράδειγμα στην περιφέρεια Ακάρ.

Η κρίση έχει «αναγκάσει τα νοικοκυριά (…) να περιορίσουν την κατανάλωση τροφίμων και τις δαπάνες τους που δεν αφορούν τη διατροφή, καθώς και τις δαπάνες για την υγεία, κάτι που εγείρει κίνδυνο σοβαρών συνεπειών μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Ζαν-Κριστόφ Καρέ, διευθυντής του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή, σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να «διευρυνθεί η κάλυψη και η έκταση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας».

Η κατάρρευση της οικονομίας αποδίδεται από μεγάλο μέρος των πολιτών στην κακοδιοίκηση, τη διαφθορά, την αμέλεια και την αδράνεια της πολιτικής τάξης που παραμένει απαράλλακτη επί δεκαετίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα