‘Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε’: Ο μυστικός κώδικας για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

‘Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε’: Ο μυστικός κώδικας για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Αποκαλύφτηκε το μυστικό σχέδιο του Μπάκιγχαμ για να μεταφερθεί η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ και να εφαρμοστεί η εξαιρετικά οργανωμένη επιχείρηση με κορύφωση την κηδεία της

Παρά το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ στα 91 της χρόνια είναι πολύ καλά στην  υγεία της, είναι λογικό ότι τόσο τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όσο οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο του θανάτου της.

Ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι πώς θα γίνει γνωστή η είδηση του θανάτους της από το παλάτι στην κυβέρνηση, χωρίς να μαθευτεί και να διαρρεύσει στη δημοσιότητα από λάθος άτομα.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε την κωδική ονομασία με την οποία θα ενημερώσουν πρώτα την (ή τον) πρωθυπουργό της χώρας ότι η βασίλισσα πέθανε: Αυτή θα είναι ” Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε”, εμπνευσμένη από το γνωστό αξιοθέατο.

Όταν ειπωθεί αυτή η φράση, θα σημαίνουν πως η μονάρχης έχει πεθάνει και θα δοθεί το έναυσμα για την επιχείρηση “Γέφυρα του Λονδίνου”, ένα εξαιρετικά οργανωμένο πρόγραμμα που θα κορυφωθεί τελικά με την κηδεία της βασίλισσας.

Σε οικογενειακό επίπεδο, όταν η Ελισάβετ κλείσει τα μάτια της, ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί αυτομάτως βασιλιάς, ως πρωτότοκος γιος και νόμιμος διάδοχος του θρόνου.

Ειδικότερα, βάσει του πρωτοκόλλου της επιχείρησης “Γέφυρα του Λονδίνου”:

– Ο πρώτος που θα μάθει την είδηση και θα πρέπει να την επικοινωνήσει είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας, ο Sir Christopher Geidt.

– Το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών -που βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία στο Λονδίνο-  θα ενημερώσει τις 15 κυβερνήσεις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου όπου η βασίλισσα είναι επίσης αρχηγός κράτους. Μετά από αυτό, η είδηση θα περάσει στις άλλες 36 χώρες της Κοινοπολιτείας στις οποίες η βασίλισσα κατέχει συμβολική θέση εδώ και πολλές δεκαετίες.

– Ταυτόχρονα, υπάλληλος του Παλατιού με ρούχα πένθους θα τοιχοκολλήσει την είδηση στις θύρες του Μπάκιγχαμ, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα του παλατιού θα διαθέτει μόνο μία σελίδα, που θα αναγράφει την είδηση του θανάτου της βασίλισσας σε σκούρο φόντο.

– Τα νέα του θανάτου θα ανακοινωθούν στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά μέσω του Press Association και όχι του BBC, όπως ήταν η παράδοση μέχρι σήμερα.

– Η ενημέρωση θα είναι άμεση, σε μορφή flashnews (έκτακτης είδησης) όποια ώρα και να συμβεί το μοιραίο, και όχι με καθυστέρηση ωρών, όπως επίσης συνηθίζονταν. Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος του βασιλιά Γεωργίου ανακοινώθηκε στην κυβέρνηση με τη φράση «Hyde Park Corner» και διαδόθηκε μέσω του Τύπου 4 ώρες αργότερα.

Η κάλυψη του περάσματος στον άλλο κόσμο της Βασίλισσας θα ξεκινήσει άμεσα. Εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη έτοιμα τα θέματά τους για τον θάνατό της και οι νεκρολογίες έτοιμες να δημοσιευτούν αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

(Φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber, με πληροφορίες από Guardian, Daily Mail)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα