Η γερμανική TAZ κυκλοφορεί και στην τουρκική γλώσσα, καταγγέλλοντας τη λογοκρισία Ερντογάν

Η γερμανική TAZ κυκλοφορεί και στην τουρκική γλώσσα, καταγγέλλοντας τη λογοκρισία Ερντογάν

Η εφημερίδα ΤΑΖ κυκλοφόρησε την Τρίτη, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου και στην τουρκική γλώσσα για να καταγγείλει τη "λογοκρισία" στην Τουρκία

Η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (taz) κυκλοφόρησε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, με δίγλωσση γερμανο-τουρκική έκδοση για να καταγγείλει τη λογοκρισία στην Τουρκία και τη σιωπή που τηρούν Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την σύνταξη του φύλλου, με τίτλο "Χωρίς λογοκρισία/ Sansürsüz", ανέλαβαν από κοινού η γερμανική εφημερίδα και ομάδες της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos και της ημερήσιας Birgün.

Τι κρύβει η (τουρκική) κυβέρνηση;

Δεκαέξι σελίδες, γραμμένες και στις δύο γλώσσες, εξιστορούν το δύσκολο έργο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και δημοσιεύουν άρθρα με θέματα όπως: "τι κρύβει η (τουρκική) κυβέρνηση;", ή ακόμη η επικίνδυνη αποστολή των δημοσιογράφων στα σύνορα με τη Συρία.

Η έκδοση αναφέρεται επίσης στη σιωπή της Γερμανίας και της Ευρώπης απέναντι στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα περιορίσει την εισροή των μεταναστών προς την Ευρώπη από τη Συρία.

"Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη σφοδρότητα με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας πολεμά την ελευθερία του Τύπου, είναι σαν να αρνούμαστε" την πραγματικότητα, γράφει η taz.

"Η (γερμανική) κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την καλή βούληση της Τουρκίας, το προσπερνά, σαν να είναι μερικά επικριτικά σποραδικά λόγια. Δεν θα γίνουμε συνεργοί", συνεχίζει η εφημερίδα "καθώς οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα για την ηρεμία μας".

Η "τουρκόφιλη" Μέρκελ

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατηγορήθηκε ότι δεν δείχνει αρκετή αποφασιστικότητα απέναντι στην Άγκυρα, κυρίως στο θέμα των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης. Η Μέρκελ επικρίθηκε ιδιαίτερα γιατί ενέκρινε τον Απρίλιο το τουρκικό αίτημα για άσκηση διώξεων εναντίον Γερμανού κωμικού για ένα σατιρικό ποίημά του που θεωρήθηκε προσβλητικό για τον Ερντογάν.

Ο Γερμανός κωμικός Γιαν Μπέμερμαν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόφαση αυτή, επέκρινε έντονα την καγκελάριο, ενώ περιμένει να δει αν ο εισαγγελέας θα τού ασκήσει δίωξη για "προσβολή οργάνων ή εκπροσώπων του ξένου κράτους", αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

"Η καγκελάριος δεν πρέπει να διστάζει, όταν πρόκειται για την ελευθερία της γνώμης. Αντ 'αυτού, με έκοψε σε φιλέτα, με σέρβιρε για το τσάι ενός νευρωτικού δικτάτορα και με μετέτρεψε σε έναν Γερμανό Αϊ Ουέιουέι", δήλωσε στην Die Zeit, αναφερόμενος στoν ιδιαίτερα προβεβλημένο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης Κινέζο αντιφρονούντα και καλλιτέχνη.

Η Κομισιόν "χτυπάει" συγκαταβατικά την πλάτη της Άγκυρας

Η Άγκυρα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί την επιστροφή στο έδαφος της όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία, ένας άλλος θα "επανεγκαθίσταται" σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εντός του ορίου των 72.000 θέσεων.

Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να παράσχουν έως έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Άγκυρα, να επαναλάβουν τις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απαλλαγή θεώρησης διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία έχει κάνει "πολλές προσπάθειες" για την τήρηση των κριτηρίων για την απαλλαγή θεώρησης διαβατηρίων για τους πολίτες της στο χώρο Σένγκεν, δήλωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πόλεμος ΜΜΕ-Ερντογάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό έντυπο καυτηριάζει τη σχέση της τουρκικής εξουσίας με την ελευθεροτυπία. Στο πρωτοσέλιδο της ολλανδικής De Delegraaf με τίτλο "Το μακρύ χέρι του Ερντογάν", ο Τουρκος Πρόεδρος εμφανιζόταν ως πίθηκος που συνθλίβει την τουρκικής καταγωγής Ολλανδή δημοσιογράφο Εμπρού Ουμάρ και μαζί την ελευθερία του Τύπου, πριν από μία περίπου εβδομάδα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χιμπατζής ο Ερντογάν στο πρωτοσέλιδο της Ολλανδικής De Telegraaf

H Μέρκελ κάνει το χατίρι του 'Σουλτάνου'

Το τραγούδι που τσάντισε τον Ερντογάν με τουρκικούς υπότιτλους 'για να το καταλαβαίνει'

SHARE:

24Media Network