Η Γερουσία προειδοποιεί τον Τραμπ να μην αποσύρει στρατεύματα από το Αφγανιστάν

Η Γερουσία προειδοποιεί τον Τραμπ να μην αποσύρει στρατεύματα από το Αφγανιστάν
Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Μιτς Μακόνελ προειδοποιεί για τους κινδύνους της απόσυρσης στρατευμάτων από Αφγανιστάν και Ιράν. Νωρίτερα, ο Τραμπ ζήτησε "επιλογές" για τη διεξαγωγή επίθεσης εναντίον πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν, αλλά τελικά δεν τη διέταξε.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε χθες Δευτέρα (16/11) τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην επιταχύνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που είναι ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, κάτι που θα τροφοδοτούσε, κατ’ αυτόν, την «προπαγάνδα» των εξτρεμιστών.

«Οι συνέπειες μιας πρόωρης αποχώρησης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από την αποχώρηση [κατά διαταγή] του [Δημοκρατικού πρώην προέδρου Μπαράκ] Ομπάμα από το Ιράκ [το 2011], που οδήγησε στην αλματώδη ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε τοποθετούμενος στη Γερουσία ο Μακόνελ, που κατά τα άλλα θεωρείται σύμμαχος του απερχόμενου προέδρου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εάν προχωρήσουν, οι ΗΠΑ θα «εγκαταλείψουν», κατ’ αυτόν, τους συμμάχους τους και τη χώρα στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ θα επέτρεπαν στο ΙΚ και Αλ Κάιντα να ανασυνταχθούν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εξαγγείλει επανειλημμένα ότι θα τερματίσει αυτούς που αποκαλεί «ατελείωτους πολέμους», είπε πρόσφατα πως θέλει να έχουν μειωθεί σε 2.500 οι αμερικανοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν στις αρχές του 2021, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για πλήρη αποχώρηση ενόψει Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το Πεντάγωνο έλαβε οδηγία να προετοιμάσει την αποχώρηση 2.000 στρατιωτικών από το Αφγανιστάν και 500 από το Ιράκ προτού ο Τραμπ να παραδώσει την εξουσία στον Δημοκρατικό αντίπαλό του την 20ή Νοεμβρίου — κάτι που σημαίνει πως στην καθεμία από αυτές τις χώρες θα παραμείνουν 2.500 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε αυτά τα δημοσιεύματα, κατά τα οποία ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.

Πριν από την καθαίρεσή του στις αρχές Νοεμβρίου από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ επέμενε να μείνουν κατ’ ελάχιστο 4.500 αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν μέχρι οι Ταλιμπάν να μειώσουν το επίπεδο της βίας στο πεδίο.

Βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση, μετά τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους ισλαμιστές αντάρτες που προβλέπει την αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων ως τα μέσα του 2021.

Όμως η πρόωρη απόσυρση των στρατευμάτων θα προκαλούσε αγαλλίαση «σε αυτούς που θέλουν το κακό μας», προειδοποίησε ο Μακόνελ. «Θα έδινε στην αλ Κάιντα, παρότι είναι εξασθενημένη και αποδιοργανωμένη, μια μεγάλη νίκη σε όρους προπαγάνδας».

«Το θέαμα αμερικανών στρατιωτών που εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις τους και τον εξοπλισμό τους (…) θα αναμεταδιδόταν σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο αμερικανικής ταπείνωσης και ήττας και νίκης για τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό», επέμεινε.

Ο Τραμπ εξέτασε την επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να του παρουσιαστούν επιλογές για την καταστροφή με αεροπορικά πλήγματα της κυριότερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν, του εργοστασίου στη Νατάνζ, την περασμένη εβδομάδα, όμως εντέλει αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτό το δραματικό βήμα, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησής του χθες Δευτέρα (16/11).

Ο Τραμπ διατύπωσε την απαίτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Πέμπτη με κορυφαίους συνεργάτες του στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς, του νέου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και του στρατηγού Μαρκ Μίλι, αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η εκδοχή που έδωσε συνάδει με εκείνη που δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times, σύμφωνα με ρεπορτάζ του οποίου οι συνεργάτες του Τραμπ τον έπεισαν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας επισείοντας τον κίνδυνο πολύ ευρύτερης ένοπλης σύρραξης.

«Ζήτησε επιλογές. Του παρουσίασαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του αξιωματούχου ή το δημοσίευμα των Times.

Τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ο Τραμπ ασκεί εξαιρετικά επιθετική πολιτική έναντι του Ιράν. Απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε διαπραγματευθεί ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προτού επιβάλλει σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Η εξέταση των στρατιωτικών επιλογών καταγράφηκε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι ιρανικές αρχές ολοκλήρωσαν τη μεταφορά μιας πρώτης σειράς προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια, κίνηση που αποτελεί νέα παραβίαση των όρων του ΚΟΣΔ.

Εξάλλου, οι 2,4 τόνοι ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που έχει πλέον αποθηκευμένους η Τεχεράνη είναι ποσότητα πολλαπλάσια του ορίου της συμφωνίας (202,8 κιλά). Παρήγαγε 337,5 κιλά το τελευταίο τρίμηνο, ποσότητα μικρότερη από τα 500 κιλά που κατέγραφε ο ΔΟΑΕ τα δύο τρίμηνα που προηγήθηκαν.

Στις αρχές της χρονιάς, ο Τραμπ διέταξε το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Κάσεμ Σουλεϊμάνι, κορυφαίος ιρανός στρατηγός.

Απέφυγε πάντως κατόπιν να επιλέξει ευρύτερη αναμέτρηση, ενώ διαβεβαιώνει πως θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από θερμά σημεία σε διεθνές επίπεδο, εκπληρώνοντας την εξαγγελία του ότι θα τερμάτιζε αυτούς που αποκαλεί «ατελείωτους πολέμους».

Ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Νατάνζ θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα ευρείας περιφερειακής ένοπλης σύρραξης και θα έφερνε τον Μπάιντεν αντιμέτωπο με τεράστιες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Η ομάδα του Μπάιντεν — ο εκλεγμένος πρόεδρος συνεχίζει να μη διαθέτει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του και να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας — απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα