Η καλή προσωπική υγιεινή ενδέχεται να μας παχαίνει

Η καλή προσωπική υγιεινή ενδέχεται να μας παχαίνει
Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και το πώς τακτοποιούμε την προσωπική μας υγιεινή θέλει ένα μέτρο. Για την ακρίβεια, θέλει μέτρο η επαφή μας με τα πλαστικά μπουκάλια που έχουν τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα, τα conditioner κλπ iStock

Επιστήμονες από τη Νορβηγία εντόπισαν 11 χημικές ουσίες, σε κοινής χρήσεως πλαστικά προϊόντα που μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους -διαταράσσοντας το μεταβολισμό.

Είναι η προσωπική σας υγιεινή εκ των προτεραιοτήτων της ζωής σας; Νοιάζεστε και για το ‘από μέσα’, πέραν του ‘απ’ έξω’ (δηλαδή των ρούχων και του γενικότερου styling); Τότε η είδηση που ακολουθεί, σας ενδιαφέρει.

Με το να διατηρούμαστε, επί της ουσίας, καθαροί σημαίνει πως κρατάμε μακριά από το σώμα μας τα μικρόβια. Που έχουμε μάθει πως μας κάνουν κακό. Νέα έρευνα αμφισβητεί τις γνώσεις μας. Ή μάλλον δίνει μια άλλη οπτική επ’ αυτών.

Επιστήμονες από το Νorwegian University of Science and Technology εντόπισαν 11 χημικές ουσίες, σε πλαστικά προϊόντα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας -όπως τα μπουκάλια των σαμπουάν-, που προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς μειώνουν τη μεταβολική διαδικασία.

Διευκρινίστηκε ότι σχεδόν κάθε τύπος πλαστικού δοχείου, μπορεί να περιέχει αυτές τις ουσίες, με τους μελετητές να τα εντοπίζουν στο 1/3 των προϊόντων που ανέλυσαν. Στη λίστα ήταν μπουκάλια με αφρόλουτρο, σαμπουάν, conditioner, η επιφάνεια των κάδων απορριμάτων, οι σακούλες που βάζουμε στην κατάψυξη, τα σφουγγάρια κουζίνας και τα μπουκάλια με νερό.

Οι ελλιπώς μελετημένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών συσκευασιών, όλων των ειδών, εκπλένονται και έτσι απορροφώνται από τους καταναλωτές. Σε ορισμένες δοκιμές αποδείχθηκε ότι σχετικές χημικές ουσίες  παρεμβαίνουν στις ορμόνες του σώματος και προκαλούν αποβολές, ενώ συνδέονται με ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών ανωμαλιών και του καρκίνου.

Στη δημοσίευση της μελέτης που έγινε την Τετάρτη 26/1, στο ιατρικό περιοδικό χημείας ACS Publications οι επιστήμονες αναφέρουν ότι συγκέντρωσαν τα 11 από τα 34 “καθημερινά προϊόντα” που έχουν συνδεθεί με την αύξηση βάρους, σε άλλες μελέτες. “Τα πειράματα μας δείχνουν ότι τα συνηθισμένα πλαστικά προϊόντα περιέχουν ένα μείγμα ουσιών, που μπορεί να είναι σχετικός και υποτιμημένος παράγοντας πίσω από το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής και εκ των τριών συγγραφέων της μελέτης, Martin Wagner, πριν καταλήξει στο “οι 11 ουσίες που υποδεικνύονται είχαν ως αποτέλεσμα τον επαναπρογραμματισμό των βλαστοκυττάρων που έγιναν λιποκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν, εισάγοντας περισσότερο λίπος στο σώμα”.

Τόνισε ότι μόνο μερικές από τις χημικές ουσίες που μελέτησε η ομάδα του, ήταν γνωστό πως επηρεάζουν το μεταβολισμό. Φάνηκε ωστόσο, ότι πολλές περισσότερες ενισχύουν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων -υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλες που δεν έχουν αναγνωριστεί στα προϊόντα και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα