Η Κίνα στέλνει το "κουνέλι από νεφρίτη" στη Σελήνη

Η Κίνα στέλνει το "κουνέλι από νεφρίτη" στη Σελήνη

Το πρώτο της διαστημικό όχημα στη Σελήνη εκτόξευσε η Κίνα. Οι στόχοι της αποστολής και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος

Η Κίνα εκτόξευσε έναν πύραυλο που μεταφέρει στο φεγγάρι ένα τηλεκατευθυνόμενο εξερευνητικό όχημα, το "Κουνέλι από νεφρίτη", σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία απογειώθηκε μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης στη 01:30 της Δευτέρας (19:30 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από τη βάση εκτόξευσης δορυφόρων της Σιτζιάνγκ (νοτιοδυτική Κίνα). Η αποστολή Chang'e-3 σηματοδοτεί ένα κρίσιμο στάδιο του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Με αυτή την πρώτη αποστολή, η Κίνα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη προσελήνωσή της. Θα γίνει η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει αυτό, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.

Το "Κουνέλι από νεφρίτη" είναι ένα σεληνιακό όχημα με έξι τροχούς, το όνομα του οποίου παραπέμπει στην κινεζική μυθολογία. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα αποβιβαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου στο δορυφόρο της Γης.

Το όχημα θα κάνει επιστημονικές αναλύσεις, ιδίως γεωλογικές. Εφοδιασμένο με ηλιακά πλαίσια για να του παρέχουν ενέργεια, θα στείλει επίσης στη Γη τρισδιάστατες φωτογραφίες του δορυφόρου της.

Η μηχανή παντός εδάφους θα είναι σε λειτουργία για τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα μετακινείται με μία μέγιστη ταχύτητα 200 μέτρων την ώρα.

Η Κίνα αφιερώνει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατάκτηση του διαστήματος, την οποία θεωρεί ως σύμβολο της νέας δύναμης της χώρας υπό την αιγίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Ένα θέμα που εγγράφεται στο "κινεζικό όνειρο", το ιδρυτικό σλόγκαν της πολιτικής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network