Η μεγάλη νύχτα της Ευρώπης

default image

Ολονύχτιο θρίλερ με το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Αναλυτές βλέπουν ανατροπή, αν και οι δυο πρώτες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στο Bremain. Ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε: “Κερδίζουμε τον πόλεμο”. Αναλυτικά τι είπε για την Ελλάδα. Πάνω από 70% η συμμετοχή (Vid)

Οι κάλπες στη Βρετανία έκλεισαν και ένα πραγματικό θρίλερ ξεκίνησε όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, αλλά και για την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το αρχικό στίγμα να δίνουν δυο δημοσκοπήσεις. Η πρώτη ήταν του Βρετανικού Ινστιτούτου που ανακοίνωσε αποτελέσματα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Με 52% έδωσε προβάδισμα το Bremain, ενώ το Brexit συγκέντρωσε ποσοστό 48%.

Το Ινστιτούτο YouGov, ανακοίνωσε επίσης ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε το 70%, με τον ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ να παραδέχεται ότι «φαίνεται πως η παραμονή έχει το προβάδισμα».

Ακολούθησαν τα αποτελέσματα της εταιρείας δημοσκοπήσεων “Ipsos MORI” με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Μπεν Πέιτζ σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter να σημειώνει: “Κάναμε έρευνα και βρήκαμε ότι η παραμονή συγκεντρώνει 54% και η αποχώρηση 46%”.

Ωστόσο, αναλυτές και νέα συγκεντρωτικά ήρθαν τις πρώτες πρωινές ώρες να ανατρέψουν τις δημοσκοπήσεις και να κάνουν νεά πρόβλεψη για επικράτηση του Brexit! Δείτε ΕΔΩ LΙVE το ολονύχτιο θρίλερ.

Υψηλή συμμετοχή παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες

Ο Ρίτσαρντ Τάις, ο συμπρόεδρος της εκστρατείας Leave.EU που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Πέμπτης ήταν υψηλή, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο Λονδίνο σημειώθηκαν σφοδρή βροχόπτωση και πλημμύρες. Με το πρακτορείο  Sputnik να σημειώνει ότι “είναι πραγματικά συναρπαστικό το πόσο θερμά συμμετείχαν οι άνθρωποι”.

Ειδικότερα, η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βρετανία ανέρχεται σε 71,2% με βάση τα νεώτερα στοιχεία από 120 περιφέρειες, ωστόσο η συμμετοχή στην σκοτσέζικη πόλη της Γλασκόβης ήταν πολύ πιο χαμηλή, στο 56,2%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Στη Σκοτία, όπου θεωρείται ότι πολύ περισσότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ της ΕΕ σε σύγκριση με άλλες περιοχές του ΗΒ, αναμενόταν να κερδίσει η εκστρατεία υπέρ της παραμονής, ενώ η Γλασκόβη είναι μια από τις 15 περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων, επομένως εάν η συμμετοχή είναι χαμηλότερη του μέσου όρου, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Εντυπωσιακά είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας που δίνουν 75% των νέων να ψηφίζουν παραμονή. Αντίστοιχα οι Βρετανοί με πανεπιστημιακή μόρφωση επέλεξαν το REMAIN σε ποσοστό 71%.

Φάρατζ: “Κερδίζουμε τον πόλεμο”

“Το γονίδιο του ευρωσκεπτικισμού υπάρχει. Η μεγαλύτερη αλλαγή δεν είναι τι θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τι συμβαίνει στην Ευρώπη” είπε με νόημα ο Φάρατζ προσθέτοντας ότι “ακόμη κι αν χάσουμε τη μάχη απόψε, θα κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο. Θα επιστρέψουμε τη χώρα στα σύνορά της”.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο  αρχηγός του αντιευρωπαϊκού, λαϊκιστικού κόμματος της Βρετανίας UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ευχήθηκε η διαίσθησή του να κάνει λάθος σημειώνοντας: “Δεν λέω ότι έχουμε χάσει, απλώς λέω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο αποτέλεσμα. Ελπίζω να διαψευσθώ, ελπίζω να είμαι λάθος. Πριν από ένα έτος αν μας έλεγαν ότι είμαστε τόσο κοντά, δεν θα το πίστευε κανείς. Αύριο είναι μια νέα μέρα, από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την ένταξη και αργότερα έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Ποτέ άλλοτε κανένας δεν είχε αντισταθεί τόσο στο σύστημα. Το γονίδιο του ευρωσκεπτικισμού υπάρχει και κανείς δεν μπορούμε να πάμε πίσω”.

Τέλος ευχαρίστησε τον κάθε ψηφοφόρο που είχε “τα κότσια να αψηφίσει τις Ελίτ και τα αφεντικά. Ήταν μια μεγάλη εκστρατεία, μου πήρε 25 χρόνια και ότι και να γίνει απόψε, ότι και να γίνει σε αυτή τη μάχη, εγώ είμαι πεπεισμένος για κάτι: “Κερδίζουμε τον πόλεμο”” είπε χαρακτηριστικά.

Να παραμείνει πρωθυπουργός

Εν τω μεταξύ, ογδόντα τέσσερις Συντηρητικοί, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφουν επιστολή με την οποία τονίζουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

“Εμείς, οι υποστηρικτές της αποχώρησης και μέλη του Συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να επιλέξει τη μοίρα του στις 23 Ιουνίου 2016. Εκτιμούμε ότι, όποια και αν είναι η επιλογή του βρετανικού λαού, έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος” γράφουν οι βουλευτές.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 22.00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας).

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο είναι και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Κάμερον, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής, επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Όμως πολλά μέλη του κόμματός του θεωρούσαν ότι θα βρισκόταν σε πολύ αδύναμη θέση στην περίπτωση εξόδου.

Τα σκαμπανεβάσματα της  στερλίνας

Μεγάλη αύξηση έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων κατέγραψε η στερλίνα, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov που δείχνει ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ανακούφιση για τους επενδυτές που φοβούνταν ότι το Brexit θα προκαλούσε αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές.

Η στερλίνα ξεπέρασε το 1,5 δολάριο, καταγράφοντας ρεκόρ για τη φετινή χρονιά ενώ το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στις 76,14 πένες.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η στερλίνα έχασε ότι κέρδισε όταν το Brexit κέρδιζε έναντι του Bremain σε διάφορες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας.


Ειδικότερα, με καταμετρημένες τις ψήφους σε ένδεκα εκλογικές περιφέρειες επί συνόλου 382, η αποχώρηση προηγείται με ποσοστό 54,7% ενώ η παραμονή στην ΕΕ συγκεντρώνει 45,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Press Association.

Μετά το Γιβραλτάρ, υπέρ της παραμονής τάχθηκε επίσης η περιφέρεια του Νιουκάσλ όπου 65.404 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής και 63.598 υπέρ της αποχώρησης.

Στην περιφέρεια του Σάντερλαντ η Αποχώρηση κέρδισε με μεγάλη διαφορά, με 82.394 ψήφους έναντι 51.930 που ψήφισαν υπέρ της Παραμονής.

Σύμφωνα με το BBC, τα νησιά Ορκάδες της Σκωτίας έδωσαν ποσοστό 63% στην παραμονή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα