Η Μέρκελ απειλεί με απελάσεις τους πρόσφυγες ακόμη και για το παραμικρό παράπτωμα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ Πέμπτη 21 Μαΐου 2015.
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI)
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ Πέμπτη 21 Μαΐου 2015. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τα επεισόδια των ομαδικών επιθέσεων οδηγούν την Καγκελάριο να αυστηροποιήσει τη θέση της απέναντι στους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία. Διαδηλώσεις ακροδεξιών σήμερα στην Κολονία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σήμερα υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά τις απελάσεις προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα αλλά καταδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια για διάφορα αδικήματα, ακόμη και αν η καταδίκη αυτή είναι με αναστολή.

"Αν οι πρόσφυγες διέπραξαν ένα αδίκημα", αυτό "θα πρέπει να έχει συνέπειες (...) αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα (παραμονής τους στη Γερμανία) θα πρέπει να τερματίζεται αν καταδικαστούν σε φυλάκιση ή ακόμη και με αναστολή", είπε η καγκελάριος, με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον γυναικών που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία.

Ανάκληση ασύλου ζητά το CDU

Η ηγεσία του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, που συνεδρίασε σήμερα στο Μάιντς, συμφώνησε να ζητήσει να ανακαλείται η χορήγηση ασύλου στην περίπτωση καταδίκης για κάποιο αδίκημα. Το ζήτημα αυτό ωστόσο θα πρέπει να συζητηθεί με το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

"Είναι σημαντικό εκεί όπου δεν επαρκεί ο νόμος, να τροποποιηθεί", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Άγγελα Μέρκελ η οποία θεωρεί ότι αυτό είναι "προς το συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων".

Με βάση τη γερμανική νομοθεσία, ένας άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο μπορεί να απελαθεί από τη Γερμανία εφόσον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, υπό τον όρο όμως ότι η ζωή του ή η υγεία του δεν θα διατρέξουν κίνδυνο στη χώρα καταγωγής του.

Να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων ζητά το SPD

«Πρέπει να μειωθεί αισθητά ο αριθμός, δεν μπορούμε να υποδεχόμαστε κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Τόμας Όπερμαν.

Ο μεγάλος συνασπισμός που ασκεί την εξουσία στο Βερολίνο επιδιώκει να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα επιμένοντας να κινούνται διαδικασίες απέλασης για τους αιτούντες άσυλο που διαπράττουν εγκλήματα.

«Το ερώτημα που τίθεται μετά την Κολονία» είναι «πότε χάνει κανείς το δικαίωμα στη φιλοξενία μας;», είπε η Μέρκελ χθες βράδυ κατά τη διάρκεια μιας κομματικής εκδήλωσης του συντηρητικού κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Μάιντς, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γερμανίας.

Διαδηλώσεις ακροδεξιών

Στην Κολονία, η οποία έγινε την Πρωτοχρονιά θέατρο σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών που σκανδάλισαν τη Γερμανία, αναμένεται μετά το μεσημέρι να πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση του ισλαμοφοβικού κινήματος PEGIDA, σε άλλη μια ένδειξη της επίρριψης της ευθύνης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι η έρευνα έχει ακόμη πολλές σκοτεινές περιοχές.

Πολύ μακριά από το προπύργιό τους, τη Δρέσδη, στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, οι «Ευρωπαίοι Πατριώτες Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης» έχουν καλέσει σε μια συγκέντρωση από τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό, με κεντρικό σύνθημα «το PEGIDA προστατεύει».

«Rapefugees not welcome»

Στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το κίνημα, που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2014, διαβεβαιώνει ότι «χρησιμοποιεί» τις κλοπές και τις σεξουαλικές επιθέσεις, που αποτελούν ήδη αντικείμενο περίπου 200 μηνύσεων, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Αλλά ο ιδρυτής του κινήματος Λουτς Μπάχμαν πόζαρε χαμογελαστός αυτή την εβδομάδα σε μια φωτογραφία που ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, φορώντας ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «Rapefugees not welcome», για να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κατηγορούνται για βιασμό.

Η διαδήλωση του PEGIDA, στην οποία θα προστεθούν οι αντισυγκεντρώσεις της αριστεράς, αντανακλά την όλο και περισσότερη πολιτική διάσταση που προσέλαβαν πολύ γρήγορα οι ομαδικές επιθέσεις στη Γερμανία.

Μισαλλοδοξία σε κλίμα άγνοιας και αβεβαιότητας

Η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης όσον αφορά την έρευνα, αλλά και η απραξία των δυνάμεων επιβολής του νόμου το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς συνέβαλαν στην καθαίρεση του επικεφαλής της αστυνομίας της Κολομβίας Βόλφγκανγκ Άλμπερς.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει ταυτοποιήσει 32 υπόπτους, ανάμεσά τους 22 αιτούντες άσυλο, και κάνει λόγο για 76 αδικήματα, περιλαμβανομένων 7 επιθέσεων με τη χρήση σωματικής βίας, όπως ανέφερε χθες βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών, επικαιροποιώντας τους προηγούμενους αριθμούς.

Η αστυνομία της Κολονίας, η οποία έχει κινητοποιήσει από τη δική της πλευρά περίπου 100 στελέχη της που καλούνται να αξιοποιήσουν, μεταξύ άλλων στοιχείων, περίπου 350 ώρες βίντεο από διάφορες πηγές, κάνει λόγο για 16 υπόπτους — για τους οποίους δεν έχει δημοσιοποιήσει απολύτως κανένα στοιχείο.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε μόνο ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις» τα ίχνη των κινητών τηλεφώνων που κλάπηκαν οδηγούν «προς κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο ή πολύ κοντά σε αυτά».

Πέραν των ανεπαρκειών της αστυνομίας, ο διάλογος επικεντρώθηκε πολύ γρήγορα στις συνέπειες που θα έχουν τα συμβάντα σε ό,τι αφορά την πολιτική έναντι των προσφύγων που εφαρμόζει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ — η Γερμανία υποδέχθηκε το 2015 σχεδόν 1,1 εκατ. αιτούντες άσυλο.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ, Πρόσφυγες, Γερμανία
SHARE:

24Media Network