Η Μέρκελ τώρα θέλει να μειώσει τον αριθμό προσφύγων που δέχεται η Γερμανία

default image

Μετά τις πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος της, η Γερμανίδα καγκελάριος τοποθετήθηκε στο συνέδριο της CDU. Γιατί έκανε λόγο για ρόλο- κλειδι της Τουρκίας. Τι είπε για Σένγκεν και συμφωνία Δουβλίνου, δύο ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα

Μείωση του αριθμού των προσφύγων, που φτάνουν στη Γερμανία, υποσχέθηκε μιλώντας στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Καρλσρούη η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατόπιν των πιέσεων που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος της δήλωσε: «Θέλουμε να μειώσουμε αισθητά τον αριθμό των προσφύγων. Η Γερμανία δεν χρειάστηκε ούτε τέσσερις μήνες για να προσεγγίσει αυτό το δύσκολο έργο. Χρειάζεται τώρα μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση, σε στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».

Έκανε μάλιστα λόγο για ανάγκη να σταλεί στους πρόσφυγες, που δεν έχουν προοπτική να μείνουν, ένα σαφές μήνυμα, με την εφαρμογή των επαναπροωθήσεων.

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη προσφυγική ροή από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περνούσε, όμως, πάντα τις δοκιμασίες, αν και μερικές φορές με μεγάλες δυσκολίες και συχνά μόλις την τελευταία στιγμή. Είμαι σίγουρη ότι και στο μέλλον θα τα καταφέρνουμε», δήλωσε επίσης η κ.Μέρκελ, η οποία ζήτησε αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και  βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία.

Μίλησε και πάλι για “ρόλο-κλειδί” της Τουρκίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δράση των διακινητών αλλά και σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην χώρα και αναφέρθηκε στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει για αυτόν τον σκοπό η ΕΕ.

Οι δηλώσεις Μέρκελ σχετικά με το ρόλο της Άγκυρας έρχονται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία τα κράτη μέλη θα έχουν συνάντηση με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε παράλληλα την σημασία της Ζώνης Σένγκεν για την ίδια την Γερμανία, αλλά και την ανάγκη να εξαλειφθούν οι αδυναμίες της Συμφωνίας του Δουβλίνου, δύο ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Και αυτό καθώς όσον αφορά στο πρώτο,  η χώρα μας δέχεται πιέσεις σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων της που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ η Συμφωνία του Δουβλίνου ορίζει ότι υπεύθυνες για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο είναι αποκλειστικά οι πρώτες χώρες στις οποίες φθάνουν οι πρόσφυγες, δηλαδή πρακτικά η Ελλάδα και η Ιταλία (υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζήτηση για την τροποποίηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου,  η οποία όμως προχωρά αργά).

Σε ό,τι αφορά την Συνθήκη Σένγκεν, η Άγγελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι καμία χώρα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη Σένγκεν όσο η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυτή η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αδυναμίες του Δουβλίνου, διευκρίνισε και επανέλαβε τη θέση της για αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα