Η Μογκερίνι ανησυχεί για τις σχεδιαζόμενες περικοπές του Τραμπ

Η Μογκερίνι ανησυχεί για τις σχεδιαζόμενες περικοπές του Τραμπ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανησυχεί για τη σχεδιαζόμενη περικοπή της αμερικανικής διεθνούς βοήθειας. Τι δήλωσε για τη συμφωνία της ομάδας των 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα και τη στάση του νέου Αμερικανού προέδρου

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τις μεγάλες περικοπές που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή βοήθεια που χορηγούν οι ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει πολλές περιοχές του κόσμου και να πλήξει την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Η χορήγηση βοήθειας αποτελεί μιας μορφής «επένδυση σε μέρη που βρίσκονται μακριά», επισήμανε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για την πολιτική για την πυρηνική ενέργεια στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε να περικοπεί κατά 28% ο προϋπολογισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι που θα μεταφραζόταν σε μεγάλες περικοπές στα κεφάλαια που χορηγούνται σε βοήθεια αλλά και τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμη η Μογκερίνι υπεραμύνθηκε σθεναρά της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει επιβεβαιώσει πέντε φορές ότι η Τεχεράνη εφαρμόζει αυτή τη συμφωνία του 2015.

«Δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική λύση» ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, σημείωσε η Μογκερίνι και πρόσθεσε πως πιστεύει πως η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί στη συμμόρφωση προς τους όρους τους.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει με δριμύτητα τη συμφωνία που προέβλεπε τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Μογκερίνι απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Ορισμένοι στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι η συμφωνία δεν αποκλείει ρητά κάθε ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει κι άλλες πυρηνικές τεχνολογίες.

(Φωτογραφία: AP Images/Jean-Francois Badias)

SHARE:

24Media Network