Η Μόσχα συνδέει την επίθεση με την Ουκρανία – “Οι δράστες χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό”

Διαβάζεται σε 4'
Μακελειό στη Μόσχα με δεκάδες νεκρούς
Μακελειό στη Μόσχα με δεκάδες νεκρούς Associated Press

Η Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας συνδέει την τρομοκρατική επίθεση με την Ουκρανία και ήδη άρχισαν οι πρώτες “απειλές” για απάντηση στο πεδίο του πολέμου. Εύφλεκτο υγρό στη συναυλιακή αίθουσα. Κατέρρευσε η στέγη της.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 115 και τις εκτιμήσεις να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Παράλληλα, οι τραυματίες ανέρχονται στους 121.

Μετά την επίθεση, οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 11 ατόμων που σχετίζονται με το μακελειό στο κτίριο, όπου επρόκειτο να δώσει συναυλία το ροκ συγκρότημα Πικνίκ.

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης είχαν “επαφές” στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί: “Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η FSB προσέθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό, ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB, ότι 4 φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί, και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο Ρώσος πολιτικός και πρώην αξιωματικός του στρατού Αντρέι Καρταπόλοφ είπε ότι «πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο πεδίο της μάχης» εάν υπήρξε οποιαδήποτε ανάμειξη της Ουκρανίας στην επίθεση.

Χωρίς να παράσχει κανένα στοιχείο, είπε στη ρωσική υπηρεσία ειδήσεων RIA Novosti ότι «η Ουκρανία και οι προστάτες της είναι οι κύριοι εμπλεκόμενοι στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus».

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

“Οι δράστες χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό για να πυρπολήσουν την αίθουσα”

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Μόσχα, την οποία μετέφερε το BBC, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρός αναμένεται να αυξηθεί. Παράλληλα, σημείωσε ότι “οι δράστες χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά σε τμήματα της αίθουσας συναυλιών”.

Η αίθουσα εξακολουθεί να επιθεωρείται, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να εργάζονται στα ερείπια, συλλέγοντας στοιχεία, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Πλέον, γίνονται βαλλιστικές, γενετικές και δακτυλικές εξετάσεις.

Οι δράστες εκτιμάται ότι χρησιμοποίησαν αυτόματα όπλα, αλλά και πυρομαχικά, ενώ όσον αφορά στα αίτια θανάτου των θυμάτων αυτά σημειώθηκε ότι προήλθαν από πυροβολισμούς καθώς και από τη φωτιά που προκλήθηκε.

Investigative Committee of Russia via AP)

Κατέρρευσε η στέγη της αίθουσας

Στο επίσημο κανάλι του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας στο Telegram, το Tass δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν ότι το αμφιθέατρο όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συναυλία και όπου σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση, καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά.

Μάλιστα, επικαλούμενο το εν λόγω υπουργείο, επιβεβαίωσε ότι η στέγη κατέρρευσε ως απόρροια της πυρκαγιάς.

Το Υπουργείο δημοσίευσε και πλάνα από τον καθαρισμό των ερειπίων μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για την επίθεση

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία δήλωσε ότι υπήρχαν αναφορές πως εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να βάλουν στο στόχαστρο μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Η πρεσβεία προειδοποίησε τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Την Παρασκευή, μετά από αναφορές για την επίθεση στο Δημαρχείο του Κρόκου, συμβούλεψε τους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Από τον Νοέμβριο, υπήρξε μια σταθερή ροή πληροφοριών ότι το ISIS-K ήταν αποφασισμένο να επιτεθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες και τις οποίες μεταφέρει το CNN.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Άντριεν Γουάτσον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες για προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και ότι αυτό ήταν που ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει τη δημόσια συμβουλευτική.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράστηκε επίσης αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική της για το «καθήκον προειδοποίησης» είπε ο Γουάτσον.

Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις «προκλητικές», λέγοντας ότι «αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση να εκφοβίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα