Η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Τι δήλωσε σχετικά ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν

H νέα κυβέρνηση της κεντροαριστεράς θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, προβαίνοντας σε μια ενέργεια η οποία θα την καταστήσει την πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης που θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα, δήλωσε σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την ντε φάκτο αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης το 2012, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα.

«Η διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να επιλυθεί με τη λύση των δύο Κρατών, που θα τη διαπραγματευτούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» είπε ο Λεβέν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας που εκφώνησε στο κοινοβούλιο.

«Η λύση των δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Η Σουηδία συνεπώς θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης».

Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να χαιρετίσουν την ενέργεια αυτή της Σουηδίας ως μια ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους.

Καθώς η Σουηδία έχει τη φήμη ενός έντιμου μεσολαβητή στις διεθνείς υποθέσεις και συνεχίζει να ασκεί επιρροή στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η απόφαση αυτή ενδέχεται να κάνει κι άλλες χώρες να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό το θέμα, σε μια συγκυρία που οι Παλαιστίνιοι απειλούν με μονομερείς ενέργειες με στόχο την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης.

Εντούτοις αναμένεται σφοδρή κριτική του Ισραήλ στη Σουηδία, όπως επίσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που επιμένουν στην θέση ότι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό Κράτος θα πρέπει να προκύψει μόνο μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

Στους κόλπους της ΕΕ ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, αλλά το είχαν κάνει ήδη προτού ενταχθούν στην Ένωση των 28.

Εάν η νέα κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδιά της, η Σουηδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

SHARE:

24Media Network