Η Νέα Υόρκη βυθίζεται από το βάρος των ουρανοξυστών της

Η Νέα Υόρκη βυθίζεται από το βάρος των ουρανοξυστών της
Νέα Υόρκη istock

Περίπου 1-2 χιλιοστά κάθε χρόνο βυθίζεται η πόλη της Νέας Υόρκης, προκαλώντας ανησυχία για τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει συνδυαστικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τον κίνδυνο για καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.

Η πόλη της Νέας Υόρκης βυθίζεται εν μέρει λόγω και του εξαιρετικού βάρους των ιλιγγιωδών κτιρίων της, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο για μεγάλες πλημμύρες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η μητρόπολη από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που επικαλείται ο Guardian, η πόλη βυθίζεται κατά περίπου 1-2 χιλιοστά κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ ορισμένες περιοχές της Νέας Υόρκης βυθίζονται με διπλάσιο ρυθμό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η βύθιση αυτή επιδεινώνει τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται με ρυθμό περίπου διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, καθώς οι παγετώνες του πλανήτη λιώνουν και το θαλασσινό νερό διαστέλλεται λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης. Το νερό που πλαισιώνει τη Νέα Υόρκη έχει ανέβει κατά περίπου 22 εκατοστά από το 1950 και οι μεγάλες πλημμύρες από καταιγίδες θα μπορούσαν να είναι έως και τέσσερις φορές πιο συχνές από ό,τι τώρα μέχρι το τέλος του αιώνα, λόγω του συνδυασμού της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των τυφώνων που ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή.

“Ένας βαθιά συγκεντρωμένος πληθυσμός 8,4 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει ποικίλους βαθμούς κινδύνου από πλημμύρες στη Νέα Υόρκη”, γράφουν οι ερευνητές στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth’s Future.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Νέα Υόρκη θα μοιραστούν και πολλές άλλες παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο, καθώς η κλιματική κρίση βαθαίνει. “Ο συνδυασμός τεκτονικών και ανθρωπογενών καθιζήσεων, ανόδου της στάθμης της θάλασσας και αύξησης της έντασης των τυφώνων συνεπάγεται ένα επιταχυνόμενο πρόβλημα κατά μήκος των παράκτιων και παραποτάμιων περιοχών“, αναφέρει η μελέτη.

Η τάση αυτή μεγεθύνεται από τον τεράστιο όγκο των δομημένων υποδομών της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι κατασκευές της πόλης, στις οποίες περιλαμβάνονται το περίφημο Empire State Building και το Chrysler Building, ζυγίζουν συνολικά 1,68 εκατ. λίβρες, που ισοδυναμεί περίπου με το βάρος 140 εκατομμυρίων ελεφάντων.

Αυτό το τεράστιο βάρος πιέζει ένα συνονθύλευμα διαφορετικών υλικών που βρίσκονται στο έδαφος της Νέας Υόρκης. Ενώ πολλά από τα μεγαλύτερα κτίρια είναι τοποθετημένα πάνω σε συμπαγές υπόστρωμα, όπως ο σχιστόλιθος, υπάρχει ένα μείγμα από άλλη άμμο και άργιλο που έχουν χτιστεί, προσθέτοντας σε ένα φαινόμενο βύθισης που συμβαίνει ούτως ή άλλως με φυσικό τρόπο κατά μήκος μεγάλου μέρους της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, καθώς η γη αντιδρά στην υποχώρηση των τεράστιων παγετώνων μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

“Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανικοβληθούμε άμεσα, αλλά υπάρχει αυτή η συνεχιζόμενη διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας από έντονες βροχοπτώσεις”, δήλωσε ο Τομ Πάρσονς, γεωφυσικός στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας.

Όσο πιο μαλακό είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη συμπίεση υπάρχει από τα κτίρια. Δεν ήταν λάθος να χτιστούν τόσο μεγάλα κτίρια στη Νέα Υόρκη, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε φορά που χτίζεις κάτι εκεί, πιέζεις το έδαφος λίγο περισσότερο”.

Το 2012, η Νέα Υόρκη επλήγη από τον τυφώνα Σάντι, ο οποίος πλημμύρισε τμήματα του μετρό και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, συμπεριλαμβανομένων διακοπών ρεύματος.

Στη συνέχεια, το 2021, ο τυφώνας Άιντα πλημμύρισε περιοχές της πόλης, και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι επιστήμονες λένε ότι και τα δύο γεγονότα επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Πάρσονς δήλωσε ότι η Νέα Υόρκη και άλλες παράκτιες πόλεις “πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν πως θα αποτραπεί κάτι τέτοιο. Εάν έχετε επανειλημμένη έκθεση στο θαλασσινό νερό, μπορεί να διαβρωθεί ο χάλυβας και να αποσταθεροποιηθούν τα κτίρια, κάτι που σαφώς δεν θέλετε. Οι πλημμύρες σκοτώνουν επίσης και ανθρώπους, που είναι η μεγαλύτερη ανησυχία”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα