Η Ολλανδία μεταφέρει 86 τόνους χρυσού – Ανησυχία για τη γεωπολιτική αστάθεια
Διαβάζεται σε 3'
Η ολλανδική κεντρική τράπεζα μεταφέρει 86 τόνους χρυσού από τις ΗΠΑ και τον Καναδά στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικαλούμενη «γεωπολιτική αναταραχή».
- 03 Σεπτεμβρίου 2026 08:18
Η ολλανδική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μετέφερε 86 τόνους από τα αποθέματα χρυσού της που βρίσκονταν στις ΗΠΑ και τον Καναδά στο Λονδίνο, επικαλούμενη «αυξανόμενη γεωπολιτική αναταραχή».
Η De Nederlandsche Bank (DNB) δήλωσε ότι τα αποθέματα χρυσού που φυλάσσονται στο Λονδίνο μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγών ευκολότερα από εκείνα που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και την Οτάβα.
«Αυτό καθιστά την ανάπτυξη των αποθεμάτων από την DNB ταχύτερη σε περίπτωση κρίσης», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.
«Με αυτό το βήμα βελτιώσαμε τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης των αποθεμάτων χρυσού. Θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να αξιοποιήσουμε τον χρυσό, ωστόσο είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της DNB, Όλαφ Σλάιπεν.
Τα συνολικά ολλανδικά αποθέματα χρυσού ανέρχονταν σε 612,4 τόνους και είχαν αξία 72,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025, σύμφωνα με την DNB.
Πριν από τη μεταφορά, η ολλανδική τράπεζα διατηρούσε το 31,3% του χρυσού της στη Νέα Υόρκη και το 19,7% στην Οτάβα.
Μετά τη μεταφορά, κάθε μία από τις δύο χώρες αντιστοιχούσε στο 18,5% των ολλανδικών αποθεμάτων χρυσού.
Το ποσοστό του χρυσού που φυλάσσεται στο Λονδίνο αυξήθηκε από 18,1% σε 32,1%. Η τράπεζα εξακολουθεί να διατηρεί το 30,8% του χρυσού της στην Ολλανδία.
Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε εν μέρει μέσω αγοραπωλησιών και εν μέρει με τη φυσική μεταφορά χρυσού, ανέφερε η τράπεζα.
Η τράπεζα μετέφερε περισσότερους από 27 τόνους φυσικού χρυσού από τις ΗΠΑ και τον Καναδά στο Ζέιστ.
Στη συνέχεια, η ίδια ποσότητα χρυσού μεταφέρθηκε από το Ζέιστ στο Λονδίνο, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη τήξης των ράβδων χρυσού.
«Με τον συνδυασμό αγοραπωλησιών και φυσικής μεταφοράς, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη μετακίνηση μεγάλης ποσότητας χρυσού περιορίστηκαν και κατανεμήθηκαν», ανέφερε η DNB.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους.
Ο Λοράν Σβαρτς, πρόεδρος του Paris-based National Gold Counter, που διευκολύνει τις συναλλαγές χρυσού στη Γαλλία, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες μετακινούν τα αποθέματά τους εδώ και περίπου μία δεκαετία.
«Το σημερινό πολιτικό περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται επίσης να ωθήσει ορισμένες κεντρικές τράπεζες να προτιμήσουν άλλες τοποθεσίες αποθήκευσης», είπε.
Ο Σβαρτς ανέφερε ότι η αγορά του Λονδίνου είναι η μεγαλύτερη σε βάθος και η πιο ρευστή, γεγονός που διευκολύνει την αξιοποίηση του χρυσού σε περιόδους κρίσης.
«Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν εκεί ευκολότερα να δανείσουν τον χρυσό τους σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα».
Ο Τζον Πλασάρ, αναλυτής στην Cite Gestion Private Bank, δήλωσε ότι η κίνηση της Ολλανδίας αποσκοπούσε «στο να υπάρχει πιο άμεση διαθεσιμότητα σε περίπτωση κρίσης».
Προς το παρόν, πρόκειται για μια «αρκετά μεμονωμένη κίνηση», προειδοποίησε όμως ότι, εάν ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες κεντρικές τράπεζες, αυτό θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ.
Στις αρχές του έτους, είχαν εκφραστεί ανησυχίες στη Γερμανία σχετικά με την ασφάλεια των αποθεμάτων της κεντρικής της τράπεζας που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, η ισχυρή Bundesbank έχει αποφασίσει προς το παρόν να μην απομακρύνει τα αποθέματά της από τη Νέα Υόρκη.
«Η Fed της Νέας Υόρκης είναι και παραμένει ένας σημαντικός χώρος φύλαξης του χρυσού μας», δήλωσε η τράπεζα στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD τον Ιανουάριο.