Η Ολλανδία ζητά “συγγνώμη” για τα 250 χρόνια της αποικιοκρατικής της δράσης

Η Ολλανδία ζητά “συγγνώμη” για τα 250 χρόνια της αποικιοκρατικής της δράσης
Από το Εθνικό Μουσείο Σκλαβιάς στην Ολλανδία AP Photo/Peter Dejong

"Συγγνώμη" για τη "μαύρη" σελίδα στην ιστορία της Ολλανδίας -που επέβαλε για 250 χρόνια ανθρώπους στη σκλαβιά - αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός της χώρας. Πολλοί ωστόσο, αντιδρούν και κάνουν λόγο για "πλήρη ανοησία".

Η Ολλανδία αναμένεται να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για το αποικιοκρατικό της παρελθόν αλλά η εν λόγω κίνηση απειλεί να προκαλέσει διχασμό στη χώρα, με ορισμένους επικριτές να την χαρακτηρίζουν ως “πλήρη ανοησία”.

Ο πρωθυπουργός, Mark Rutte, αναμένεται να στείλει δημόσιο μήνυμα στις 19 Δεκεμβρίου που θα έχει ως στόχο να “αποδώσει το νόημα και την εμπειρία της σκλαβιάς”, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Πολλοί αναφέρουν ότι το μήνυμά του ουσιαστικά θα είναι μια συγγνώμη για τα 250 χρόνια κατά τα οποία οι Ολλανδοί χρηματοδότησαν μια οικονομική και πολιτιστική “Χρυσή Εποχή”, εκμεταλλευόμενοι περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από την Αφρική και την Ασία – περίπου το 5% των 12 εκατ. σκλάβων των Ευρωπαίων στο διάστημα μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NOS, τα σχέδια περιλαμβάνουν 200 εκατομμύρια ευρώ για έργα ευαισθητοποίησης και 27 εκατομμύρια ευρώ για ένα “μουσείο σκλαβιάς”.

Αντιδράσεις για “βιαστικές κινήσεις”

Αρκετές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Nationale Reparatie Commissie στο Σουρινάμ, που αποικίστηκε από τους Ολλανδούς, έχουν ήδη εκφράσει διαμαρτυρίες, κατηγορώντας τη χώρα ότι προχωρά με “βιαστικό” τρόπο και με έλλειψη διαβούλευσης που ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει απόηχο αποικιοκρατίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, η πίεση για δράση της κυβέρνησης έχει αυξηθεί. Τον Οκτώβριο, κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστήριξε την επίσημη απολογία μετά την αναφορά μιας ομάδας εργασίας για ένα ερευνητικό ταξίδι στο Σουρινάμ, το Κουρασάο και το Μποναίρ.

Τους τελευταίους 18 μήνες, οι δήμαρχοι του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ, της Ουτρέχτης και της Χάγης, καθώς και η διοίκηση της De Nederlandsche Bank, ζήτησαν συγγνώμη για το ρόλο των ιδρυμάτων τους και τον εμπλουτισμό από τη σκλαβιά.

«Μια συγγνώμη είναι σημαντική για την Ολλανδία ως κοινωνία στις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε τη διαίρεση και την πόλωση μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία», δήλωσε ο Don Ceder, βουλευτής του κόμματος ChristenUnie που ήταν στο ταξίδι.

«Είναι δύσκολο να το πιστέψουν μερικοί, αλλά η πρόσφατη επίσκεψή μου, μου έδειξε ότι το δουλεμπόριο και η οικονομία που χτίστηκε στις πρώην αποικίες εξακολουθεί να επηρεάζει αυτές τις χώρες μέχρι σήμερα».

Η Sharon Dijksma, δήμαρχος της Ουτρέχτης, είπε ότι θα ήταν μια σημαντική αναγνώριση, ότι οι ελίτ των προηγούμενων εποχών είχαν άδικα επωφεληθεί από ένα εμπόριο με διαρκή αποτελέσματα.

«Για τους απογόνους των σκλαβωμένων ανθρώπων, αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή αυτή τη στιγμή», είπε.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι, φυσικά, η Ουτρέχτη σήμερα δεν εμπλέκεται και δεν είναι υπεύθυνη για όσα έκαναν λάθος οι πρόγονοί μας στο παρελθόν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αναλάβετε τον ρόλο του να ζητήσετε συγγνώμη, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που συνέβη ιστορικά ήταν λάθος και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα