Η Παλαιστίνη αναγνωρίστηκε ως κράτος-παρατηρητής από τον ΟΗΕ

Η Παλαιστίνη αναγνωρίστηκε ως κράτος-παρατηρητής από τον ΟΗΕ

Ιστορική στιγμή για την Παλαιστίνη, που αναβαθμίστηκε σε "κράτος μη μέλος" από τον ΟΗΕ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν να γιορτάσουν στους δρόμους. Ως "ληξιαρχική πράξη γέννησης" χαρακτήρισε την απόφαση ο Μαχμούντ Αμπάς

Με πλειοψηφία δύο τρίτων ο ΟΗΕ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Ισραήλ, αναβάθμισε την Παλαιστίνη σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή (non-member observer state).

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, καθώς δικαιώνεται το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει από "οντότητα", "κράτος μη μέλος" του ΟΗΕ, κάτι που ισχύει και για το Βατικανό.

ADVERTISING

Υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης ψήφισαν 138 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Εννέα ψήφισαν κατά, μεταξύ των οποίων φυσικά το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και 41 χώρες απείχαν.

Η συζήτηση άρχισε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία που δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς είναι  η επέτειος της απόφασης του 1947 για το διαμελισμό της Παλαιστίνης και τη δημιουργία δύο κρατών.

Η απόφαση έγινε γνωστή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), ωστόσο από νωρίς χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν βγει να πανηγυρίσουν στους δρόμους της Δυτικής Όχθης.

Αμπάς: "Ληξιαρχική πράξη γέννησης του Παλαιστινιακού κράτους"

Πριν την ψηφοφορία, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υπογράψει τη "ληξιαρχική πράξη γέννησης" ενός παλαιστινιακού Κράτους με την παραχώρηση σε αυτό του καθεστώτος του κράτους-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη.

"Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται σήμερα να εκδώσει μια ληξιαρχική πράξη γέννησης του Κράτους της Παλαιστίνης", δήλωσε προς τις 193 χώρες-μέλη πριν από την ψηφοφορία.

Τόνισε επίσης ότι η ψηφοφορία αποτελεί "την τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών" (το Ισραήλ και ένα παλαιστινιακό κράτος) και υποσχέθηκε να "προσπαθήσει να αναβιώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Πέμπτη τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το καθεστώς "κράτους παρατηρητή" για τους Παλαιστίνιους που θεωρείται ως έμμεση αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Αποδοκίμασε την απόφαση η Χίλαρι Κλίντον

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον επέκρινε την Πέμπτη, την θετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μέσω της οποίας δόθηκε καθεστώς «κράτους παρατηρητή» στην Παλαιστίνη, που μεταφράζεται ως έμμεση αναγνώριση από τον ΟΗΕ του παλαιστινιακού κράτους.

Η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι πρόκειται για μια "ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση", που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.

"Έχουμε ήδη κάνει σαφές, ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν", είπε η Κλίντον σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον σε φόρουμ για την εξωτερική πολιτική.

Χαμάς: Μια νίκη στο δρόμο προς την απελευθέρωση

Η Χαμάς που κατέχει την εξουσία στη Λώρίδα της Γάζα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την "νίκη" της Παλαιστίνης, στα Ηνωμένα Έθνη.

"Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαός μας", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αχμέντ Γιουσούφ ένας εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ηγέτες της Χαμάς, που δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, αρχικά ήταν αντίθετοι προς την κίνηση του Μαχμούτ Αμπάς να επιδιώξει την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για να αποκτήσει η Παλαιστίνη μια έμμεση "κρατική υπόσταση".

Παρότι αργότερα προσέφεραν την υποστήριξή τους, δεν παρέκκλιναν από την αντίθεσή τους στη λύση των δύο κρατών. "Δεν πιστεύουμε στην λύση των δύο κρατών", είπε αρχικά ο επικεφαλής της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ.

"Υποστηρίζουμε κάθε πολιτικό επίτευγμα για να αποκτήσει ο λαός μας ένα κράτος" δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισημαίνοντας ότι η θέση της Χαμάς δεν θα αλλάξει, και στάθηκε "στη βάση της μη-αναγνώρισης του κατακτητή".

Επίθεση Νετανιάχου στον Αμπάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άσκησε σκληρή κριτική στον Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας ως "εχθρική και δηλητηριώδη", γεμάτη από "ψεύτικη προπαγάνδα" την ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη.

"Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη", είπε ο Νετανιάχου μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, αμέσως μετά από την ομιλία του Μαχμούτ Αμπάς, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου και η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν πριν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, όπου εμμέσως αναγνωρίστηκε το παλαιστινιακό κράτος, παρά την απουσία μιας συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο πόλεμος στην εποχή των social media: #war

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Αμπάς συνεχάρη τον επικεφαλής της Χαμάς για τη "νίκη" του

“Μια τρομακτική νύχτα στην Γάζα”. Ένας Παλαιστίνιος περιγράφει

SHARE:

24Media Network