Παλαιστίνη: Μείωση 50% στους μισθούς δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

Παλαιστίνη: Μείωση 50% στους μισθούς δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων
Παλαιστίνη AP

Η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών είχε ήδη υποστεί πλήγμα από την επιδημία του κορονοϊού και η κίνηση αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής επιδείνωσε την κατάσταση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει τους μισθούς των δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων της, αφού τον Ιούνιο είχε επισημάνει ότι δεν θα δέχεται πλέον τα χρήματα από φόρους που συγκεντρώνει το Ισραήλ εκ μέρους της, διαμαρτυρόμενη για τα σχέδιά του να προσαρτήσει περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών είχε ήδη υποστεί πλήγμα από την επιδημία του κορονοϊού και η κίνηση αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής επιδείνωσε την κατάσταση.

Το Ισραήλ συλλέγει περίπου 190 εκ. δολάρια τον μήνα σε φόρους εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στον μισό προϋπολογισμό της και προέρχονται από δασμούς σε εισαγωγές που φτάνουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μέσω των ισραηλινών λιμανιών.

Αναμένοντας το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και επισημάινοντας ότι χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Ωστόσο η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τον Μάιο ότι οι διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ δεν ισχύον πλέον και έκτοτε δεν δέχεται τα χρήματα από τους φόρους που συγκεντρώνουν οι ισραηλινές αρχές.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ήδη αισθητές.

«Εξαιτίας της απόρριψης των χρημάτων από φόρους και τη γενικότερη μείωση των εσόδων (…) τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά 80%», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Σούκρι Μπισάρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί από τους 132.000 υπαλλήλους της Παλαιστινιακής Αρχής θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται στο μισό και να πέφτουν κάτω από τα 1.750 σέκελ (περίπου 450 ευρώ) τον μήνα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η υγειονομική κρίση της covid-19 και οι οικονομικές διαμάχες με το Ισραήλ ενδέχεται να οδηγήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατάρρευση. Μετά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού η Παλαιστινιακή Αρχή έθεσε αρκετές πόλεις της Δυτικής Όχθης σε καραντίνα, η οποία θα επεκταθεί από την Παρασκευή σε όλη την περιοχή.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής εργάζονται στη Δυτική Όχθη και 30.000 στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα