Η πίτσα που πρόδωσε τον Αμπντεσλάμ και οδήγησε στη σύλληψή του

default image

Ο νο. 1 καταζητούμενος στην Ευρώπη συνελήφθη, όπως ισχυρίζονται βρετανικά ΜΜΕ, έπειτα από παραγγελία πίτσας που κίνησε τις υποψίες των αρχών και πραγματοποίησαν έφοδο στο κρησφύγετο όπου κρυβόταν

Δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα με τη σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ στο Βέλγιο στις 18 Μαρτίου. Ο νο.1 καταζητούμενος στην Ευρώπη, συνελήφθη έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας, στην οποία συνέβαλε όπως φαίνεται μια “ύποπτα” μεγάλη παραγγελία πίτσας. Τουλάχιστον αυτό μεταδίδει ο Independent με άρθρο του στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα.

Ο τελευταίος εν ζωή τρομοκράτης του Παρισιού παρέμενε για μήνες κάτω από τη μύτη των αστυνομικών αρχών, χωρίς να είναι δυνατό για εκείνες να τον εντοπίσουν. Στις 15 Μαρτίου και ενώ πραγματοποιούσαν έφοδο ρουτίνας σε διαμέρισμα στην συνοικία Φορέστ των Βρυξελλών, το οποίο θεωρούσαν άδειο, “έπιασαν λαβράκι”. Οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν όταν οι ένοικοι του διαμερίσματος άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Σε εκείνη την έφοδο, πιθανολογείται πως ο Αμπντεσλάμ διέφυγε από την ταράτσα, ενώ σκοτώθηκε ο Μοχάμεντ Μπελκάιντ, ο οποίος συνδέεται επίσης με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Στη συνέχεια η έρευνα αποκάλυψε αποτυπώματα και ίχνη DNA του τρομοκράτη στο σπίτι στο Φορέστ.

 

Ο Αμπντεσλάμ διέφυγε στο σπίτι της οδού Κατρ-Βανς, όπου και “πιάστηκε στη φάκα” τρεις μέρες αργότερα. Όπως φαίνεται η αστυνομία υποψιάστηκε πως το διαμέρισμα ήταν καταφύγιο για περισσότερους ανθρώπους. Οι υποψίες αυτές, επιβεβαιώθηκαν όπως αναφέρει ο Independent, έπειτα από μια ασυνήθιστα μεγάλη παραγγελία πίτσας. Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα ανακάλυψαν τη γυναίκα που έκανε την παραγγελία να απολαμβάνει το τσάι της με δύο φίλους, κάμποσα παιδιά και τον Σαλ Αμπντεσλάμ. Ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε τον τρομοκράτη στο πόδι, ενώ στην ίδια έφοδο συνελήφθη και ο έτερος φερόμενος συνεργός του Αμίν Τσουκρί.

Πίτσα ή… μυστικές υπηρεσίες;

Την εκδοχή της χορταστικής παραγγελίας πίτσας δεν επιβεβαιώνουν βέβαια τα βελγικά ΜΜΕ. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα La Libre, η βελγική αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει τα ίχνη του Αμπντεσλάμ, αρχικά από την έρευνα στο σπίτι στο Φορέστ και εν συνεχεία έπειτα από παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών. Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, τα γαλλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν πως οι αρχές βρίσκονταν στα ίχνη του Αμπντεσλάμ, αφού εντόπισαν ίχνη DNA του. Η δημοσίευση της πληροφορίας ανάγκασε τις αρχές να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις.

Η βελγική εφημερίδα τονίζει πως η αστυνομία σκόπευε να κάνει έφοδο στο σπίτι της οδού Κατρ Βανς την επομένη, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια της γύρω περιοχής και δη ενός σχολείου που βρισκόταν λίγα μέτρα από το σημείο. Μετά την αποκάλυψη όμως των στοιχείων από τα γαλλικά ΜΜΕ, οι αρχές αποφάσισαν να επισπεύσουν τη σύλληψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα