Η πρώτη γυναίκα ιμάμης στη Δανία δεν φορά μαντίλα και έχει προοδευτικές ιδέες

Η πρώτη γυναίκα ιμάμης στη Δανία δεν φορά μαντίλα και έχει προοδευτικές ιδέες

Μια γυναίκα που είναι πρώτα γυναίκα και μετά θρησκευόμενη. Η επικεφαλής του πρώτου τζαμιού που διοικείται από γυναίκες, δεν φορά μαντίλα και βοηθά τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία

Στη Δανία η Sherin Khanka γράφει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα ιμάμης στο τζαμί της Κοπεγχάγης και προσκαλεί τους ομόθρησκους της σε προσευχή.

Στο τζαμί Mariam θα συναντήσεις μια διαφορετική εικόνα απ’ εκείνη που συναντάς στα τζαμιά όλου του κόσμου. Εκεί οι γυναίκες είναι ελεύθερες να θηλάζουν τα παιδιά τους, να βάφονται και να μην ξεχνούν,πως είναι το ίδιο σημαντικές με τον ανδρικό πληθυσμό.

Μέσα από το τζαμί δεν θα ακούσεις τη φωνή κάποιου άνδρα, αλλά μιας γυναίκας που προσεύχεται μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες, γυναίκες και άνδρες.

Η  Sherin Khanka δεν είναι μια απλή γυναίκα, είναι εκείνη που δημιούργησε το πρώτο τζαμί που διοικείται από γυναίκες, στην καρδιά μιας Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Η 41χρονη Δανή θέλησε να δημιουργήσει ένα τζαμί, το οποίο θα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, μετανάστριες και μη, που μεγάλωσαν πιστεύοντας ότι είναι κατώτερες από τους άνδρες και πως ο ρόλος τους στη θρησκεία πρέπει να είναι αποκλειστικά εκείνος της συμμόρφωσης με τις επιταγές της.

Τα πράγματα, όμως, είναι διαφορετικά στο Mariam, γιατί εκτός από την πρώτη γυναίκα ιμάμη θα συναντήσεις και την προσπάθεια των γυναικών να καταπολεμήσουν την πολυγαμία, η οποία είναι αποδεκτή από τη θρησκεία τους, όπως και η δημιουργία ενός “γυναικείου ισλαμισμού”.

Η Sherin Khanka, μια γυναίκα με επιρροή, είναι κόρη μιας Φινλανδής καθολικής νοσοκόμας η οποία μετανάστευσε στη Δανία και ενός Σύρου διανοούμενου πολιτικού μετανάστη. Είναι ισλαμολόγος και το 2001 ίδρυσε έναν σύλλογο, το “Φόρουμ σκεπτόμενων μουσουλμάνων”, ο οποίος αγωνιζόταν για την σύγχρονη ανάγνωση του Κορανίου, για την ισότητα ανδρών και γυναικών στο Ισλάμ και για την μεγαλύτερο ρόλο των γυναικών.

Η ίδια εκτός από ιμάμης είναι πτυχιούχος ψυχοθεραπεύτρια και βοηθά γυναίκες που υπήρξαν θύματα σωματικής και ψυχολογικής βίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα πέντε παιδιών, δεν φοράει μπούρκα ή  μαντίλα, παρά μόνο όταν προσεύχεται.

Η Sherin αγαπά τη μόδα, όπως κάθε γυναίκα και φροντίζει να την ακολουθεί. Όσο για τη μαντίλα,αναφέρει, πως είναι θέμα επιλογής και όχι θέμα επιβολής.

“Αυτή η κίνηση είναι η αρχή για μια μεγαλύτερη και παγκόσμια κίνηση”, δηλώνει ελπίζοντας πως θα επηρεάσει και άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να θυμούνται, ότι πρώτα είναι γυναίκες και ύστερα πιστές.

Παρόμοιες ιστορίες γυναικών που εμπνέουν με το δυναμισμό τους, όπως η Sherin Khankan μπορείτε να ακούσετε στο Συνέδριο Game Changer: Women of Influence στις 20 Ιανουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα