Η σορός του Μαντέλα έφτασε αεροπορικώς στη γενέτειρά του

Η σορός του Μαντέλα έφτασε αεροπορικώς στη γενέτειρά του

Την Κυριακή η κηδεία του Νέλσον Μαντέλα. Δεν θα πάει ο Ντέσμον Τούτου. Τουλάχιστον 100.000 Νοτιοαφρικανοί, απέτισαν φόρο τιμής.

Το φέρετρο του Νέλσον Μαντέλα καλυμμένο με τη σημαία της Νότιας Αφρικής, της οποίας υπήρξε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος, μεταφέρθηκε το πρωί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Πρετόρια όπου το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο επρόκειτο να πραγματοποιήσει τελετή για να τιμήσει τη μνήμη του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-130 Hercules προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μτάθα ύστερα από σχεδόν δύο ώρες αφότου αναχώρησε από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πρετόρια και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο χωριό Κούνου του Μαντέλα.

ADVERTISING

Την ίδια ώρα, ο νοτιοαφρικανός πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου δήλωσε ότι "θα επιθυμούσε πολύ" να παραστεί στην κηδεία του Μαντέλα, αλλά δεν θέλησε να πάει γιατί δεν έλαβε πρόσκληση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SAPA .

"Οσο κι αν ήθελα να παραστώ στην τελετή για να αποχαιρετίσω κάποιον που αγαπούσα και τιμούσα, θα ήταν ασέβεια...να εμφανιστώ απρόσκλητος σε μία ιδιωτική, οικογενειακή τελετή",  αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τούτου.

Πάντως, ο προεδρικός εκπρόσωπος Μακ Μαχαράζ δήλωσε ότι(ο Τούτου βρίσκεται "σίγουρα" στη λίστα των προσκεκλημένων.

Δίπλα στο φέρετρο του Μαντέλα στεκόταν ο μεγαλύτερος εγγονός του, όπως υπαγορεύει η παράδοση, ενώ παρόντες ήσαν οι πιο σημαντικές προσωπικότητες του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, του κόμματος που ο Μαντέλα έφερε στην εξουσία το 1994, οι διάδοχοί του Τάμπο Μπέκι (1999-2008), Τζέικομπ Ζούμα (από το 2009), αλλά επίσης η χήρα του Γκράσα Μασέλ, 68 ετών και η πρώην σύζυγός του Ουίνι Μαντέλα.

Από το στρατιωτικό αυτό αεροδρόμιο, η σορός του Μαντέλα επρόκειτο να μεταφερθεί στη γενέτειρά του στη νότια χώρα όπου αύριο θα τελεστεί η κηδεία του στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 5.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο βρετανός πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Σε διάστημα τριών ημερών 100.000 Νοτιοαφρικανοί αποχαιρέτισαν τον Μαντέλα η σορός του οποίου ήταν εκτεθειμένη στο διάστημα αυτό στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο πλανήτης υποκλίνεται στο μεγαλείο του Νέλσον Μαντέλα

Σε λαϊκό προσκύνημα από την Τετάρτη η σορός του Μαντέλα

Νέλσον Μαντέλα: Οι 15 πιο ιστορικές φράσεις του

Νέλσον Μαντέλα: Ο άνθρωπος που όλοι ήθελαν να συναντήσουν

SHARE:

24Media Network