Η Σουηδία απαντά στις κατηγορίες: “Μύθος ότι δεν παίρνουμε σοβαρά μέτρα για τον κορονοϊό”

Η Σουηδία απαντά στις κατηγορίες: “Μύθος ότι δεν παίρνουμε σοβαρά μέτρα για τον κορονοϊό”
Η αντιπρόεδρος της σουηδικής κυβέρνησης, Ιζαμπέλα Λέβιν AP Photo/Virginia Mayo

Ο αντιπρόεδρος της σουηδικής κυβέρνησης, Ιζαμπέλα Λεβίν, υπεραμύνθηκε της επιλογής της χώρας της να μην πάρει πολύ αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, τονίζοντας πως η μάχη απέναντι στην πανδημία είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ.

Την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των χωρών όλου του κόσμου επιλέγουν πολύ αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, επιβάλλοντας καραντίνα και ζητώντας από τους πολίτες τους να συμμορφώθουν σε κανόνες κοινωνικής απόστασης, η Σουηδία επιλέγει ένα άλλο μοντέλο.

Δεν έχει υποχρεώσει αλλά ζητάει από τους πολίτες της να ακολουθήσουν προαιρετικά τους κανόνες, τονίζοντάς τους πώς έτσι βοηθούν την κατάσταση, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν παρθεί στη σκανδιναβική χώρα είναι και η απαγόρευση συνάθροισης πάνω από 50 ατόμων σε ένα μέρος καθώς και η απαγόρευση επισκέψεων σε γηροκομεία.

Τακτική που δεν φαίνεται πάντως να αποδίδει καρπούς μέχρι στιγμής, αφού η χώρα μετράει πάνω από 2.000 θανάτους σε σύγκριση με τους 193 στην γειτονική Νορβηγία, ενώ το 1/3 των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εν μέσω κορονοϊού είναι οι ηλικιωμένοι που υποτίθεται πως πρέπει να προστατεύονται περισσότερο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Τι γνώμη όμως έχει για όλα αυτά η πολιτική ηγεσία και μήπως υπάρχει διάθεση για αλλαγή στάσης; Όχι, αν κρίνει κανείς από την τοποθέτηση της Ιζαμπέλα Λεβίν σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του “BBC”, με την αντιπρόεδρο της σουηδικής κυβέρνησης να αποκρούει όλες τις κατηγορίες περί χαλαρής αντιμετώπισης της πανδημίας ελέω της μή επιβολής lockdown.

“Είναι μύθος ότι δεν παίρνουμε σοβαρά μέτρα για την πανδημία. Η μάχη με τον κορονοϊό είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Νομίζω πως η κάθε χώρα χρειάζεται να πάρει τα δικά της μέτρα όμως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πως αν επιβάλλεις πολύ αυστηρά μέτρα, δεν θα κρατήσουν για πολύ.

Ίσως ο κόσμος να έχει διαφορετική αντίδραση, να μην αντέξει τα αυστηρά μέτρα και να μη σέβεται έτσι τις συστάσεις που θα κρατήσουν για πολύ καιρό, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να τελειώσει η πανδημία. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κατάσταση που θα κουράσει τον κόσμο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα