Κορονοϊός – Σουηδία: Οι ηλικιωμένοι πληρώνουν το τίμημα της “χαλαρής” στρατηγικής της κυβέρνησης

Κορονοϊός – Σουηδία: Οι ηλικιωμένοι πληρώνουν το τίμημα της “χαλαρής” στρατηγικής της κυβέρνησης
AP Photo/Andres Kudacki

Η Σουηδία δεν έχει επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού με αποτέλεσμα να χάνονται κυρίως ζωές ηλικιωμένων, που θα έπρεπε να προστατεύονται από τη στιγμή που είναι οι πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό.

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αόρατο και επικίνδυνο εχθρό, τον κορονοϊο, που εκμεταλλεύεται την κάθε σου αδυναμία και παράλειψη, τότε η ασφαλέστερη επιλογή είναι αυτή της Ελλάδας.

Παίρνεις γρήγορες αποφάσεις, κλείνεις σχολεία που είναι “κινητή υγειονομική βόμβα” για τη διασπορά της πανδημίας και βάζεις πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα στους πολίτες, δίνοντάς τους να καταλάβουν πως η καλύτερη επιλογή για να απομακρυνθεί γρήγορα ο εφιάλτης αφήνοντας ελάχιστα σημάδια είναι να αλλάξουμε για κάποιο διάστημα τον τρόπο ζωής μας.

Την ώρα ωστόσο που υπάρχει ένα επιτυχημένο -κατά γενική ομολογία- μοντέλο, υπάρχει την ίδια ώρα και η Σουηδία, που βρίσκεται στο άλλο άκρο. Άφησε ανοιχτά τα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν έκλεισε τα μπαρ και τα εστιατόρια και -αποκορύφωμα- δεν φρόντισε να πάρει τα σωστά μέτρα όσον αφορά στο να κρατήσει τους ηλικιωμένους ανθρώπους ασφαλείας.

Τρανό παράδειγμα οι οδηγίες που δόθηκαν στο ιατρικό προσωπικό νοσοκομείων, όπου οι μάσκες και τα γάντια είναι σπάνιο φαινόμενο, ενώ υπάρχει μόνο σαπούνι και όχι απολυμαντικό χεριών σε αρκετούς οίκους ευγηρείας.

Φορούν μάσκες προστασίας μόνο αν έχουν υποψία για κρούσμα

Ως συνέπεια, το 1/3 των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή μέχρι στιγμής προέρχεται από γηροκομεία, καθώς οι μόνοι που καλούνται να βάζουν μάσκα και να παίρνουν μέτρα προφύλαξης είναι οι εργαζόμενοι που υποψιάζονται πως έχουν συμπτώματα της Covid-19.

Σε διαφορετική περίπτωση, δουλεύουν κανονικά σαν να μην συνέβαινε τίποτα, θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που υποτίθεται πως φροντίζουν.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν απαίτησε αλλά απλά ζήτησε από τον κόσμο να αποφεύγει τα άσκοπα ταξίδια, να δουλεύει από το σπίτια και να μην βγαίνει έξω αν είναι πάνω από 70 ετών ή δεν αισθάνεται καλά.

“Θα πρέπει να παραδεχτούν πως η προσέγγιση ήταν λανθασμένη καθώς όλο αυτό το διάστημα λένε πως ο στόχος τους ήταν να προστατέψουν τους ηλικιωμένους.

Δεν αντιλαμβάνονται το πώς μεταδίδεται ο ιός. Κάνουν λόγο για ατυχίες και διεξάγουν έρευνες, λένε πως είναι ευθύνη του ιατρικού προσωπικού, όμως δεν παραδέχονται πως ο ιός μεταδίδεται και από τους ανθρώπους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα”, τονίζει η επιδημιολόγος Lena Einhorn και προσθέτει:

“Αυτό που λένε είναι πως τα άτομα που δεν έχουν συμπτώματα είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση της πανδημίας σε πολύ περιορισμένο βαθμό…

Ούτε απολυμαντικό χεριών σε γηροκομεία…

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα γηροκομεία δεν φορούν προστατευτικές μάσκες ή προστατευτικό εξοπλισμό εκτός αν θεωρούν πως υπάρχει κάποιος μέσα στο οίκημα που έχει μολυνθεί.

Ή μόνο αν υποπτευθούν πως οι ίδιοι έχουν μολυνθεί, μένουν σπίτι”. Την ίδια ώρα, η ομολογία μίας γυναίκας που εργάζεται σε γηροκομείο στην Σουηδία στον τηλεοπτικό σταθμό “SVT”, είναι σοκαριστική:

“Εκεί που δουλεύω, δεν έχουμε καθόλου μάσκες και έχουμε να κάνουμε με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Έχουμε μόνο σαπούνι χεριών και όχι απολυμαντικό. Είμαστε πολύ ανήσυχοι.

Το χειρότερο είναι πως εμείς, το προσωπικό, κουβαλάμε τον ιό και τον μεταφέρουμε στους ηλικιωμένους. Είναι θαύμα το ότι δεν έχουν μολυνθεί οι περισσότεροι…”

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα