Η στιγμή του βομβαρδισμού της τουρκικής Βουλής

default image

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, όπου βρίσκονται αρκετοί βουλευτές του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε στο Twitter (Vid)

Δυνάμεις του στρατού που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στην Τουρκία βομβάρδισαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης λίγο μετά τη 01.30 ώρα Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν εξ αρχής πως απογειώθηκαν αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για να καταστρέψουν τα εναέρια μέσα που διαθέτουν οι στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε το κτίριο του κοινοβουλίου στην Άγκυρα και όλοι τους είναι αστυνομικοί, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πολλαπλές εκρήξεις στο κτίριο της τουρκικής Βουλής. Μέσα στο κτίριο είχαν καταφύγει κοινοβουλευτικοί.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε ότι κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του στις επιθέσεις εναντίον του κτιρίου κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε χθες βράδυ, αναφερόμενος σε όσους κατέφυγαν μέσα σε αυτό.

Βίντεο του βουλευτή Bolu Milletvekili Tanju Özcan:

 

“Όλα τα μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είναι ασφαλή και μόνο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν το κτίριο βομβαρδίστηκε”, είπε ο Καχραμάν, σύμφωνα με το Associated Press.

 

Νωρίτερα, η εισαγγελία έκανε λόγο για τουλάχιστον 42 νεκρούς κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Άγκυρα και τουλάχιστον 60 συνολικά. Οι τραυματίες είναι πάνω από 800 ενώ οι συλληφθέντες πάνω από 700. 17 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση στο κτίριο των εσωτερικών υποθέσεων.

Αεροπλάνο έριξε βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα

Το ξημέρωμα του Σαββάτου, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε πως αεροπλάνο έριξε μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ενώ ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε πως οι βομβαρδισμοί εναντίον του κοινοβουλίου συνεχίζονταν για πολλή ώρα και πως οι στασιαστές στρατιώτες προειδοποιήθηκαν πως θα καταρριφθούν αν αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ακόμη ότι υπάρχουν κι άλλοι νεκροί στην Κωνσταντινούπολη, επιπλέον των 42 στην Άγκυρα.

Σύμφωνα εξάλλου με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα, μια στήλη πυκνού καπνού υψώθηκε από την περιοχή κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπου αεροπλάνο έριξε μια βόμβα.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στη συνοικία Μπέστεπε, προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη τη στιγμή της επίθεσης.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Ο Ερντογάν κάλεσε επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν να κατασταλεί η απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία υποστήριξε πως πραγματοποιηήθηκε από μια φράξια των ενόπλων δυνάμεων πιστή στον αντίπαλό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Γκιουλέν καταδίκασε ωστόσο την απόπειρα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πήραν υπό τον έλεγχό τους τα γραφεία του γενικού επιτελείου – Απελευθερώθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από στασιαστές στρατιώτες στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Διευκρινίζεται τέλος πως το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης λειτουργεί ξανά μετά την εκδήλωση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα