Η Τουρκία απειλεί ευθέως την Κύπρο με αφορμή την ΑΟΖ

An oil platform is seen in the waters of the Guanabara bay in Niteroi, Brazil, Tuesday, April 21, 2015. Brazil's state-run oil company Petrobras says it lost $2.1 billion because of inflated contracts and other costs related to a long-running kickback scheme. Federal prosecutors have called the scheme the biggest corruption case ever uncovered in Brazil. They stress that they are still investigating and says the scope of the case continues to widen. (AP Photo/Leo Correa)
An oil platform is seen in the waters of the Guanabara bay in Niteroi, Brazil, Tuesday, April 21, 2015. Brazil's state-run oil company Petrobras says it lost $2.1 billion because of inflated contracts and other costs related to a long-running kickback scheme. Federal prosecutors have called the scheme the biggest corruption case ever uncovered in Brazil. They stress that they are still investigating and says the scope of the case continues to widen. (AP Photo/Leo Correa) AP

Το κυπριακό ΥΠΕΞ απαντά στο τουρκικό με αφορμή ανακοίνωσή του για τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεϊν Μουφτούγολου κάλεσε την ελληνοκυπρακή πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού αερίου στην Κύπρο και να διακόψει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων. Ο Μουφτούογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει κάθε μέτρο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων.  Λυπηρό χαρακτηρίζει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών το γεγονός ότι η Τουρκία, για ακόμη μια φορά, καταφεύγει σε απειλές, έτσι ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της υπό το πρόσχημα των «ανησυχιών» για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με εκπροσώπους εταιρίας που συμμετείχε στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση στην ΑΟΖ αναφορικά με την έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Όπως είπε ο Μουφτούογλου, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, αυτές οι επαφές και οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται μονομερώς παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, απαντά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας σε σχέση με τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της, τα εξής:

- Η ανακοίνωση, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας στο συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως προκύπτει από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και την περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

- Το Διεθνές Δίκαιο προνοεί ότι ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η ευθύνη διαχείρισής του έγκειται στην Κυβέρνησή του προς όφελος όλων των πολιτών. Συνεπώς, πράξεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά είναι εντελώς ανεδαφικές.

- Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης διευθέτησης του Κυπριακού. Στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε ότι οι φυσικοί πόροι θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ομόσπονδης κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
SHARE:

24Media Network