Η Τουρκία έχει και πάλι Wikipedia μετά από δύο χρόνια

Η Τουρκία έχει και πάλι Wikipedia μετά από δύο χρόνια
Wikipedia AP

Από το 2017 έως και την Τετάρτη δεν υπήρχε πρόσβαση στη Wikipedia στην τουρκική επικράτεια. Ομως, με δικαστική απόφαση η τάξη αποκαταστάθηκε.

Φαντάζει παράδοξο για ένα κράτος κοσμικό όπως θέλει να λέγεται η Τουρκία αλλά μόλις την Τετάρτη εξασφαλίστηκε και πάλι η πρόσβαση στη… Wikipedia.

Χρειάστηκε, μάλιστα, να αποφασίσει γι’ αυτό το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας το οποίο απεφάνθη ότι η απόφαση που είχε πάρει ποινικό δικαστήριο το 2017 και με την οποία είχε απαγορευτεί η πρόσβαση συνιστούσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η απόφαση για το “ban” πάρθηκε τον Απρίλιο του 2017 όταν στην ιστοσελίδα είχαν κάνει την εμφάνισή τους σχόλια που συνέδεαν την Τουρκία με δράση τρομοκρατικών ομάδων.

Η μητρική εταιρία της Wikipedia προσέφυγε τότε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας το οποίο εν τέλει τη δικαίωσε βασίζοντας την κρίση του σε σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του ΟΗΕ.

Για τα τουρκικά δεδομένα η εταιρία πήρε μία πολύ δύσκολη νομική μάχη αφού είναι γνωστό ότι το καθεστώς Ερντογάν είναι αλλεργικό σε κάθε έννοια ελευθεροτυπίας και διατύπωση αντίθετης άποψης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα