Η Τουρκία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία προχωρά σε αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα αντιδρώντας έτσι στη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

"Αντίποινα" στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδώσει στην Άγκυρα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αποφάσισε η Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Τουρκία προχωρά σε αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης "απαράδεκτη".

ADVERTISING

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαική Ενωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Απόσπασμα από το δημοσίευμα του Ανατολού
Απόσπασμα από το δημοσίευμα του Ανατολού NEWS 24/7

Φέρεται μάλιστα να είπε πως οι Έλληνες δικαστές δέχτηκαν πιέσεις από τη Δύση.

Πριν λίγες ημέρες οι οκτώ στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς παρήλθε το 18μηνο κράτησής τους και φυλάσσονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά τα υπονοούμενα για απαγωγή τους που άφησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Σημειωτέον ότι ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη διμερή Ελλάδας- Τουρκίας, που αφορά στην επανεισδοχή στον Έβρο και είναι άλλη συμφωνία από αυτή μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και προϋπήρχε αυτής.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 μετά την απόρριψη του τουρκικού αιτήματος για έκδοση των οκτώ, ο Τσαβούσογλου είχε κάνει αντίστοιχη δήλωση. Ξαναείπε δηλαδή σήμερα αυτό που είχε ανακοινώσει δυό χρόνια πριν, ενδεχομένως και για προεκλογικούς- επικοινωνιακούς λόγους, καθώς εξάλλου η συγκεκριμένη συμφωνία είναι παγωμένη εδώ και δύο χρόνια.

Αθήνα: Ατυχής η δήλωση Τσαβούσογλου

"Ατυχή" χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.

"Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017" επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι "σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο".

ΝΔ: Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται

Ανακοίνωση αντίδραση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου «εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία λέγοντας "Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας. Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός οι δηλώσεις Τσαβόγλου

Ως ανεπίτρεπτο εκβιασμό χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ευρώπη για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους "8" Τούρκους αξιωματικούς.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του όπου τονίζεται ότι: « Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Μεταναστευτικό, Τούρκοι Στρατιωτικοί
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όλοι εναντίον Τσαβούσογλου

Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

SHARE:

24Media Network