Η Τζέιν Όστεν, το νέο πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

Η Τζέιν Όστεν, το νέο πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

Τη θέση του Δαρβίνου, θα πάρει στα χαρτονομίσματα των 10 λιρών, η συγγραφέας Τζέιν Όστεν. Γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας προβαίνει σε συχνές αλλαγές

Η Τζέιν Όστεν θα είναι το νέο πρόσωπο που θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών. Mε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας απορρίπτει την κριτική που της έχει ασκηθεί για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στο νόμισμα της χώρας.

Η συγγραφέας κλασικών μυθιστορημάτων όπως τα "Υπερηφάνεια και Προκατάληψη", "Λογική και Ευαισθησία" και "Έμμα" θα πάρει από το 2016 τη θέση του Κάρολου Δαρβίνου.

Τον Απρίλιο η Τράπεζα της Αγγλίας προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει το πρόσωπο της κοινωνικής μεταρρυθμίστριας και φιλανθρώπου Ελίζαμπεθ Φράι με εκείνο του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών. Η Φράι ήταν η μοναδική γυναίκα που εικονιζόταν στα βρετανικά χαρτονομίσματα.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να μην εικονίζονται γυναίκες στα χαρτονομίσματα. Ο διοικητής της, ο Καναδός Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε μάλιστα ότι θα αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα ιστορικά πρόσωπα που θα κοσμούν στο μέλλον τα χαρτονομίσατα.

Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Βρετανία αλλάζει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τα σχέδια στα χαρτονομίσματά της, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους παραχάραξής τους. Στη μία πλευρά εικονίζεται ο μονάρχης της χώρας -εν προκειμένω η βασίλισσα Ελισάβετ-ενώ από την δεκαετία του 1970 η άλλη πλευρά κοσμείται από κάποιο ιστορικό πρόσωπο. Ο πρώτος που επελέγη ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network