Η Βιρτζίνια Ράτζι είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Ρώμης

default image

Ιστορική στιγμή" για τη Ρώμη που εξέλεξε τη Βιρτζίνια Ράτζι, του κινήματος Πέντε Αστέρων, την πρώτη γυναίκα δήμαρχο της πόλης (Video)

“Πρόκειται για ιστορική στιγμή”, δήλωσε η νέα δήμαρχος της Ρώμης και υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία υπερίσχυσε του κεντροαριστερού Ρομπέρτο Τζακέτι με το 67,2% των ψήφων.

“Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά”, πρόσθεσε η τριανταεπτάχρονη Ιταλίδα δικηγόρος.

“Θα δώσουμε προτεραιότητα στην νομιμότητα και στη διαφάνεια των θεσμών, ξεκινά μια νέα εποχή», τόνισε στην συνέχεια, καθιστώντας σαφές ότι «έστω και αν τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, νιώθω έτοιμη να αναλάβω τη διακυβέρνηση της Ρώμης”.

“Γυρίζουμε σελίδα, αφήνω πίσω μου τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα τις τελευταίες ημέρες», ολοκλήρωσε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία θέλησε να αναφερθεί με ευγνωμοσύνη – σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της – στο έργο των ιδρυτών των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο και Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο.

Τι πρόβλεψαν τα exit poll

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη Ρώμη, τα exit poll (τα οποία βασίζονται σε ερωτήσεις προς τους ψηφοφόρους έξω από τα εκλογικά τμήματα) προβλέπουν θριαμβευτική νίκη της Βιρτζίνια Ράτζι, υποψήφιας των Πέντε Αστέρων στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, με ποσοστό από 64% έως 68%. Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Ρομπέρτο Τζακέτι, φέρεται να συγκεντρώνει από 32% μέχρι 36%.

Στο Τορίνο τα exit poll προβλέπουν νίκη της υποψήφιας των Πέντε Αστέρων, Κιάρα Απεντίνο, με ποσοστό από 50% έως 54%. Ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος, ο Πιέρο Φασίνο των «Δημοκρατικών» του Ρέντσι, ακολουθεί με ποσοστά από 46% έως 50%.

Στο Μιλάνο επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για εκλογική μάχη η οποία θα κριθεί σχεδόν στο νήμα: ο κεντροαριστερός Μπέπε Σάλα εκτιμάται ότι εξασφαλίζει από 49% έως 53%, ενώ ο κεντροδεξιός Στέφανο Παρίζι ακολουθεί, σύμφωνα με την δημοσκοπική εταιρία Piepoli, με ποσοστό από 47% έως 51%.

Στην Νάπολη, τέλος, τα exit poll δίνουν άνετη νίκη στον αριστερό, αυτόνομο απερχόμενο δήμαρχο Λουίτζι Ντε Ματζίστριςμ με ποσοστό από 61% έως 65%, ενώ στην Μπολόνια διαφαίνεται η πιθανότητα να επανεκλέγεται ο κεντροαριστερός Βιρτζίνιο Μέρολα, με εκτίμηση ποσοστού από 54% έως 58%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα