Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο
Πλάνα αρχείου από την τηλεόραση της Βόρειας Κορέας AP Photo/Lee Jin-man

Για μία ακόμη φορά η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προκαλώντας πρόσκαιρο συναγερμό σε ιαπωνικό έδαφος.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Πέμπτη στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, πυροδοτώντας πρόσκαιρο συναγερμό στο ιαπωνικό νησί Χοκάιντο, προτού η κυβέρνηση της Ιαπωνίας να διευκρινίσει πως δεν έπληξε το έδαφός της.

Ο πύραυλος «δεν έπεσε στο ιαπωνικό έδαφος», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα. Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα από την πλευρά του ανέφερε πως ο «πιθανόν» διηπειρωτικός πύραυλος (ICBM) μάλλον δεν κατέπεσε εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει τους πυραύλους που δοκιμάζει με κλίση για να πάρουν ελλειπτική τροχιά και να μην περνούν πάνω από άλλες χώρες. Όμως βορειοκορεατικοί πύραυλοι έχουν περάσει πάνω από την ιαπωνική επικράτεια επανειλημμένα.

Νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα «εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου προς την ανατολική θάλασσα», όπως ονομάζεται στην κορεατική χερσόνησο αυτή που στο Τόκιο αποκαλείται θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση προκάλεσε την αποστολή επείγοντος μηνύματος στους κατοίκους της νήσου Χοκάιντο, στο βόρειο τμήμα του ιαπωνικού αρχιπελάγους, που κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο είτε μέσα σε κτίρια, είτε υπογείως. Πάντως η ακτοφυλακή και οι τοπικές αρχές ανέφεραν κατόπιν ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος.

Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ στην Ιαπωνία προβλέπεται να γίνουν δυο υπουργικές σύνοδοι της G7 τις επόμενες ημέρες: των υπουργών Περιβάλλοντος στη Χοκάιντο (Σάββατο και Κυριακή) και των υπουργών Εξωτερικών στην Καρουιζάουα (Κυριακή και Δευτέρα).

Η ιαπωνική κυβέρνηση τόνισε πως η προειδοποίηση που εστάλη στους κατοίκους της Χοκάιντο ήταν προσήκουσα και όχι «λάθος», διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Χιροκάζου Ματσούνο. Το σύστημα προειδοποίησης J-Alert σκοπό έχει «να ενημερώνονται οι πολίτες για τον κίνδυνο» και η κυβέρνηση «δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια» των Ιαπώνων, επέμεινε ο κ. Ματσούνο.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καταδίκασε σθεναρά» τη δοκιμή «βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς». «Δεν έχει κλείσει η πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της», τόνισε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, η Έιντριεν Γουότσον.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα