Ιαπωνία: Ανασχηματισμός μετά την ήττα στην Άνω Βουλή

default image

Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ετοιμάζει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μετά τη συντριπτική ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στις σημερινές εκλογές για την Άνω Βουλή της Ιαπωνίας.

Ο ανασχηματισμός θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Kyodo. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που αντιμετωπίζει ο Σίνζο Άμπε από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Παρά την ήττα του κυβερνητικού σχηματισμού (τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο) στις εκλογές για την Άνω Βουλή, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αποτυχία εκλογής στην ιαπωνική Άνω Βουλή του πρώην προέδρου του… Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ο ιαπωνικής καταγωγής Περουβιανός πολιτικός, αφού βρέθηκε στο τιμόνι της λατινοαμερικάνικης χώρας για μία 10ετία παραιτήθηκε μέσω φαξ κάτω από το βάρος σκανδάλων και κατηγοριών για αυταρχισμό και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιομάτων, έχοντας πρώτα καταφύγει στην Ιαπωνία ύστερα από ταξίδι Μπρουνέι. Στον Φουτζιμόρι αφαιρέθηκε μεν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο Περού, η Ιαπωνία όμως απεφάνθη ότι ο Φουτζιμόρι είναι και Ιάπωνας πολίτης με πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Έτσι, ο Φουτζιμόρι κατέβηκε ως υποψήφιος γερουσιαστής στηριζόμενος από το “Νέο Λαϊκό Κόμμα” σ’αυτές τις εκλογές. Το κόμμα του όμως εξέλεξε μόλις 2 γερουσιαστές ανάμεσα στους οποίους δεν είναι ο Φουτζιμόρι, αφού εξασφάλισε μόλις 6000 ψήφους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα