Ιαπωνία: Προηγούνται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στις δημοσκοπήσεις

Japanese college students raise their fists at a job-hunting rally in Tokyo February 5, 2009. Some 3,000 students from business schools kicked off their efforts to job-hunt and held a morale-boosting rally.     REUTERS/Toru Hanai (JAPAN)
Japanese college students raise their fists at a job-hunting rally in Tokyo February 5, 2009. Some 3,000 students from business schools kicked off their efforts to job-hunt and held a morale-boosting rally. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN) REUTERS

Προβάδισμα στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, διατηρεί σαφές προβάδισμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου στην Ιαπωνία, σύμφωνα μα τα όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Ακολουθεί το Ιαπωνικό Κόμμα της Αποκατάστασης (JRP) με επικεφαλής έναν πρώην εθνικιστή κυβερνήτη του Τόκιο.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας Yomiuri. το 25% των ψηφοφόρων θα επιλέξουν το LDP, το οποίο προτείνει επιθετική νομισματική πολιτική και μέτρα για τον τερματισμό του αποπληθωρισμού. Το 14% των ψηφοφόρων προγραμματίζει να ψηφίσει το νέο Ιαπωνικό Κόμμα της Αποκατάστασης, υπό την ηγεσία του 80χρονου Σιντάρο Ισιχάρα και του δημοφιλή δημάρχου της Οσάκα Τόρου Χασιμότο .

Η έως σήμερα κυβερνητική παράταξη του Δημοκρατικού Κόμματος (DPJ), απολαμβάνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την υποστήριξη του 10% του εκλογικού κόμματος.

Στην ίδια δημοσκόπηση πολλοί ψηφοφόροι εκφράζουν δυσαρέσκεια για την ιαπωνική πολιτική, με το 37% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Yomiuri να δηλώνουν αναποφάσιστοι

Οι επερχόμενες εκλογές αναμένεται να εγκαινιάσουν μια περίοδο πολιτικής σύγχυσης λόγω της εμφάνισης νέων κομμάτων, καθώς όποιος κερδίσει θα εξακολουθεί να μη διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα χρειαστεί τις συνεργασίες.

Δύο άλλες έρευνες της κοινής γνώμης για λογαριασμό της εφημερίδας Asahi και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Kyodo, έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.

SHARE:

24Media Network