Ηχούν πάλι τα τύμπανα του πολέμου: Τελεσίγραφο Ουκρανίας προς την Κριμαία να απελευθερώσει τον αντιναύαρχο Γκαϊντούκ

Ηχούν πάλι τα τύμπανα του πολέμου: Τελεσίγραφο Ουκρανίας προς την Κριμαία να απελευθερώσει τον αντιναύαρχο Γκαϊντούκ

Τελεσίγραφο του προέδρου Τουρτσίνοφ προς την Κριμαία να απελευθερώσει τον αντιναύαρχο Γκαϊντούκ "και όλους τους ομήρους"

Το Κίεβο έδωσε απόψε διορία τριών ωρών στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ, μετά την κατάληψη του ναύσταθμου της Σεβαστούπολης από φιλορώσους πολιτοφύλακες, νωρίτερα σήμερα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απέστειλε τελεσίγραφο στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και "όλους τους άλλους ομήρους".

"Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους" απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα".

Οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς. Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ "συνελήφθη προσωρινά" κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.

Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.

H Μόσχα επικρίνει έντονα την απόφαση της Βρετανίας να ανασταλεί εν μέρει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών

Η κυβέρνηση της Ρωσίας επέκρινε έντονα σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει εν μέρει την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε αντίδραση στις κινήσεις της Μόσχας για την προσάρτηση της Ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η μονομερής αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας εκμηδενίζει ό,τι θετικό είχε επιτευχθεί με τόση δυσκολία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αδιέξοδο στον ΟΑΣΕ - ρωσικά διαβατήρια μοιράζονται στην Κριμαία

Το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απέτυχαν για άλλη μία φορά να φτάσουν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών στην ουκρανική επικράτεια.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες επιδιώκουν την αποστολή ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης στην Κριμαία. Οι συνομιλίες της Τετάρτης έκλεισαν για άλλη μία φορά χωρίς συμφωνία.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη ρωσική πλευρά για το αδιέξοδο, λέγοντας πως εμποδίζουν τη διαδικσία προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις: «Είναι η τρίτη φορά που παρουσιάστηκε κείμενο με το οποίο διαφώνησε μόνο μία χώρα η Ρωσία» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ντάνιελ Μπερ. «Έχουν προτείνει τροποποιήσεις αρκετές φορές, συμφωνούμε, και επανέρχονται με περισσότερες» υποστήριξε ο Μπερ.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν απρόσκοπτες όλες τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ρωσικές αρχές, αναφέρει το Russia Today, έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια για κατοίκους της Κριμαίας.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας μετανάστευσης, ο Κονσταντίν Ρομοντανόφκσι, ανέφερε στο ρωσικό Itar Tass πως «όσοι κάνουν αίτηση από την Κριμαία, θα πάρουν διαβατήρια, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και ήδη εκδόθηκαν σήμερα ορισμένα διαβατήρια».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
SHARE:

24Media Network