Υεμένη: Δύο νεκροί από πλήγμα των Χούθι σε εμπορικό πλοίο

Διαβάζεται σε 2'
Πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα(ΑΡΧΕΙΟΥ)
Πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα(ΑΡΧΕΙΟΥ) AP

Δυο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε εμπορικό πλοίο σημαίας Μπαρμπέιντος, νότια της Υεμένης, ύστερα από χτύπημα των Χούθι.

Τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος εμπορικού πλοίου σκοτώθηκαν, ύστερα από πυραυλική επίθεση που δέχθηκε νότια της Υεμένης.

Συγκεκριμένα, το φορτηγό πλοίο True Confidence επλήγη σήμερα από πύραυλο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν στην Υεμένη, μια επίθεση που φέρεται να προήλθε από δυνάμεις των Χούθι, όπως ανέφεραν η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο.

Σύμφωνα με αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων στο CNN, πρόκειται για την πρώτη θανατηφόρα επίθεση των Χούθι.

Το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε ενώ στο σημείο όπου δέχθηκε την επίθεση έσπευσαν πολεμικά πλοία προκειμένου να εξετάσουν τι έχει συμβεί.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ακόμη έξι μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Το εν λόγω χτύπημα σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι στα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει κατ΄επανάληψη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους που αντιτίθενται στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO ανέφερε νωρίτερα πως είχε λάβει αναφορά για ένα συμβάν 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Η ναυτιλιακή πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως καπνός θεάθηκε να βγαίνει το True Confidence. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε επίσης ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος θεάθηκε επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο.

Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα