Ινδία: “Ήθελαν να μαζέψουν χώμα που είχε πατήσει ο ιεροκήρυκας” – Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το ποδοπάτημα

Διαβάζεται σε 3'
Ινδία: “Ήθελαν να μαζέψουν χώμα που είχε πατήσει ο ιεροκήρυκας” – Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το ποδοπάτημα
Φονικό ποδοπάτημα σε θρησκευτική συνάθροιση στην Ινδία AP Photo

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το φονικό ποδοπάτημα σε θρησκευτική συνάθροιση στην Ινδία που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες πιστούς.

Επιζώντες του ποδοπατήματος που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 121 ανθρώπων στη βόρεια Ινδία, του πιο φονικού εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, περιέγραψαν «το χάος» που επικράτησε κατά τη θρησκευτική συγκέντρωση ινδουιστών.

Ένα πλήθος περίπου 250.000 ανθρώπων -αριθμός τριπλάσιος από αυτόν για τον οποίο είχε δοθεί άδεια από τις αρχές- συγκεντρώθηκε την Τρίτη για να ακούσει έναν δημοφιλή ιεροκήρυκα στο Χάθρας στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί.

Φονικό ποδοπάτημα σε θρησκευτική συνάθροιση στην Ινδία AP Photo

Μεταξύ των θυμάτων είναι 108 γυναίκες και επτά παιδιά, δήλωσε ο αξιωματούχος του κρατιδίου Μανόζ Κούμαρ Σινγκ. Τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι ξεκάθαρα.

Όπως αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας, ο ιεροκήρυκας Σουραζπάλ, γνωστός και ως «Μπόλε Μπάμπα», αποχωρούσε από τη συγκέντρωση με το αυτοκίνητό του. Χιλιάδες πιστοί άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν προς το αυτοκίνητο, ποδοπατώντας άλλους που εξακολουθούσαν να βρίσκονται καθισμένοι. Κάποιοι άνθρωποι, λόγω του κατηφορικού εδάφους, έπεσαν σε γειτονικό χωράφι το οποίο ήταν γεμάτο λάσπη και ποδοπατήθηκαν.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το ποδοπάτημα σημειώθηκε όταν πιστοί προσπάθησαν να μαζέψουν χώμα που είχε πατήσει ο ιεροκήρυκας ή ότι μια αμμοθύελλα προκάλεσε πανικό στους συγκεντρωμένους την ώρα που αποχωρούσαν.

Φονικό ποδοπάτημα σε θρησκευτική συνάθροιση στην Ινδία AP Photo Manoj Aligadi

«Μου είπαν ότι οι άνθρωποι έτρεξαν για να ακουμπήσουν τα πόδια του και προσπάθησαν να μαζέψουν χώμα και τότε δημιουργήθηκε ποδοπάτημα», εξήγησε ο Μανόζ Κούμαρ Σινγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Indian Express. «Πολλοί άνθρωποι έπεσαν σε ένα γειτονικό χαντάκι», πρόσθεσε.

«Όλος ο κόσμος – όλο το πλήθος, περιλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών—αποχώρησαν από τον χώρο της εκδήλωσης την ίδια ώρα», δήλωσε η Σίλα Μαουρία μια 50χρονη αστυνομικός που βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας.

«Προσπάθησα να βοηθήσω γυναίκες, αλλά λιποθύμησα και με πλάκωσε το πλήθος», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω πώς, αλλά κάποιος με τράβηξε από εκεί και μετά δεν θυμάμαι πολλά πράγματα».

Φονικό ποδοπάτημα σε θρησκευτική συνάθροιση στην Ινδία AP Photo Rajesh Kumar Singh

Ο Ραμ Νίβας, ένας 35χρονος αγρότης, δήλωσε ότι αναζητά την κουνιάδα του, την 54χρονη Ρούμλα, που αγοείται. «Δεν έχουμε καταφέρει να τη βρούμε πουθενά», είπε εξηγώντας ότι στη διάρκεια της νύκτας την έψαξε σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. «Ελπίζουμε μόνο να είναι ακόμη ζωντανή», πρόσθεσε. «Ίσως απλώς να χάθηκε».

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι ανακοίνωσε αποζημίωση 2.400 δολαρίων για τους συγγενείς των νεκρών και 600 δολαρίων για τους τραυματίες.

Ο Γιόγκι Αντιτιανάθ, πρωθυπουργός του Ουτάρ Πραντές που είναι και ινδουιστής μοναχός, απηύθυνε τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των θυμάτων και ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα