ΗΠΑ: Ανοιξαν και επισήμως το δρόμο στην Τουρκία για αγορά F-16

ΗΠΑ: Ανοιξαν και επισήμως το δρόμο στην Τουρκία για αγορά F-16
Ο Ερντογάν σε χειραψία με τον Μπάιντεν AP Photo/Susan Walsh

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να πουλήσουν αεροπλάνα τύπου F-16 στην Τουρκία.

Αν υπήρχαν ακόμα κάποιες αμφιβολίες για το αν η Τουρκία πήρε αυτά που ήθελα από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του παζαριού που έστησε στο ΝΑΤΟ, αυτές διαλύθηκαν με τις επίσημες αμερικανικές τοποθετήσεις την Τετάρτη.

Από αυτές ξεκαθαρίστηκε ότι πλέον η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει την πώληση F-16 στην Αγκυρα, μία ημέρα αφού ο Ερντογάν αποφάσισε να άρει το βέτο του για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Οι δηλώσεις της Σελέστ Βαλάντερ, αναπληρώτριας Υπουργού Αμυνας στο Πεντάγωνο είναι ενδεικτικές: “Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας θα ενισχύσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απολύτως τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας γιατί αυτό συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, άρα και στην αμερικανική ασφάλεια”.

H Tουρκία έχει ήδη εκφράσει από τον Οκτώβριο την πρόθεση να αγοράσει 40 νέα μαχητικά τύπου F-16 από την Lockheed Martin αλλά και 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων μαχητικών της (αυτού του τύπου).

Μέχρι και την Τρίτη η Ουάσιγκτον, όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το Reuters, έκανε ότι δεν άκουγε και δεν είχε εκφράσει μία σαφή γνώμη για τις τουρκικές αξιώσεις. Περιοριζόταν μόνο στο τυπικό ότι η διαδικασία θα περάσει από τον απαραίτητο νομικό έλεγχο.

Υπήρχαν άλλωστε και οι γνωστές αντιρρήσεις μελών του Κογκρέσου όπως ο Γερουσιαστής Μενέντες ο οποίος είχε εκφράσει ζωηρές αμφιβολίες για την αναγκαιότητα να πωληθούν και άλλα όπλα στην Τουρκία.

Ολα αυτά άλλαξαν την Τρίτη με τον Ερντογάν τελικά να άρει το βέτο του προς ανακούφιση των υπολοίπων μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των τριών χωρών (Τουρκίας, Φινλανδίας, Σουηδίας).

Δεν ήταν άλλωστε λίγοι που προεξοφλούσαν αυτήν την εξέλιξη από τη στιγμή που έγινε γνωστό την Τρίτη ότι ο Ερντογάν θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου, συνάντηση που τελικά έγινε το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι Αμερικανοί βέβαια επισήμως ισχυρίζονται ότι η απόφαση για τα F-16 δεν σχετίζεται με την απόφαση του Ερντογάν να άρει το βέτο.

Στην πράξη φυσικά φάνηκαν άλλα δεδομένα. Οι δύο παραπάνω εξελίξεις δεν μπορεί να είναι προφανώς τυχαίες ούτε και άσχετες μεταξύ τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα