ΗΠΑ: Αντισυλληπτικά χάπια χωρίς συνταγή γιατρού, στη σκιά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

ΗΠΑ: Αντισυλληπτικά χάπια χωρίς συνταγή γιατρού, στη σκιά της απαγόρευσης των αμβλώσεων
Αντισυλληπτικά χάπια istock

Νέο νόημα έχει αποκτήσει η διάθεση χαπιών αντισύλληψης χωρίς συνταγή γιατρού, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καταστρατηγεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Έχουν περάσει περισσότερα από 60 χρόνια από τη μέρα που τα αντισυλληπτικά χάπια έφεραν την επανάσταση στη σεξουαλική υγεία των γυναικών.

Σε μια ιδιαίτερα “σκοτεινή” για το γυναικείο φύλο συγκυρία, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να στερήσει από τις γυναίκες το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα τους, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και σύγκρουσης.

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Πώς, πού και πότε θα είναι πια νόμιμες;

Η αντισύλληψη τίθεται και αυτή με τη σειρά της στο προσκήνιο, με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να παίρνει την πρώτη της αίτηση για παροχή αντισυλληπτικών χαπιών χωρίς ιατρική συνταγή.

Μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Παρίσι, η HRA Pharma, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους New York Times ότι ζήτησε από τον FDA να εγκρίνει το χάπι της, το οποίο διατίθεται με ιατρική συνταγή, για μη συνταγογραφούμενες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Cadence Health, μια δεύτερη φαρμακευτική, υποστηρίζει πως είναι και αυτή σε συζητήσεις με τον FDA για να δίνονται τα αντισυλληπτικά της χωρίς ιατρική συνταγή, και δήλωσε ότι ελπίζει να υποβάλει το αίτημά της τον επόμενο χρόνο.

Η συγκυρία, ωστόσο, δεν περνά από κανέναν απαρατήρητη. “Η υποβολή της αίτησης, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι μια πραγματικά θλιβερή σύμπτωση”, δήλωσε ο Frédérique Welgryn, επικεφαλής στρατηγικής και καινοτομίας της εταιρείας HRA Pharma. “Ο έλεγχος των γεννήσεων δεν είναι λύση για την πρόσβαση στις αμβλώσεις, είπε χαρακτηριστικά.

Υπό κανονικές συνθήκες, η υποβολή αίτησης για την πώληση ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να περάσει απαρατήρητη στην Ουάσιγκτον. Αλλά ο έλεγχος των γεννήσεων είναι ένα λεπτό ζήτημα για το F.D.A. Η Cadence και η HRA Pharma έχουν βυθιστεί εδώ και χρόνια στη διαδικασία προ-αίτησης του οργανισμού και η επίσημη αίτηση της HRA έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τα δικαιώματα αναπαραγωγής των γυναικών.

Μετά τις αμβλώσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο την αντισύλληψη

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφαιρεί από τις γυναίκες το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, περιελάμβανε μια σύμφωνη γνώμη του δικαστή Clarence Thomas που πρότεινε ότι η απόφαση του 1965 που καθιέρωσε το δικαίωμα στην αντισύλληψη πρέπει επίσης να ανατραπεί. Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση ως «άσκηση ωμής πολιτικής εξουσίας» και υποσχέθηκε να επεκτείνει την πρόσβαση στην περίθαλψη αναπαραγωγικής υγείας.

Στο Καπιτώλιο, πολλοί Δημοκρατικοί υπέγραψαν μια επιστολή φέτος στον Ρόμπερτ Κάλιφ, του Επίτροπου του FDA, ζητώντας “έγκαιρη επανεξέταση” τυχόν αιτήσεων για λήψη αντισυλληπτικών χαπιών χωρίς ιατρική συνταγή. Περισσότεροι από 100 Δημοκρατικοί έχουν υπογράψει νομοσχέδιο που απαιτεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν το κόστος του ελέγχου των γεννήσεων χωρίς ιατρική συνταγή.

Στελέχη της HRA Pharma είπαν ότι αναμένουν την απόφαση σε περίπου 10 μήνες, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για τις αιτήσεις που δεν έχουν σχέση με το χρηματιστήριο.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών καλούν τον Μπάιντεν να πιέσει τον FDA να προχωρήσει γρήγορα στην αναθεώρησή τους για τα μη συνταγογραφούμενα αντισυλληπτικά. Η Dana Singiser, ιδρύτρια του Contraceptive Access Initiative, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας υπεράσπισης των αναπαραγωγικών δικιαωμάτων των γυναικών, είπε ότι η εμπειρία με τον Covid-19 έδειξε ότι ο FDA “μπορεί να εργαστεί επειγόντως κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, κάτι που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτή τη στιγμή με την ανατροπή του Roe v. Wade”.

Το 2011 ο FDA ενέκρινε την πώληση του Plan B, μιας επείγουσας μορφής αντισύλληψης, σε έφηβες 16 ετών και κάτω — με την Kathleen Sebelius, τότε υπουργό Υγείας στην κυβέρνηση Ομπάμα, να κάνει το εξαιρετικά σπάνιο βήμα και να προχωρά στην ακύρωση της απόφασής της, αφότου ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την παροχή πρόσβασης στο φάρμακο σε ανηλίκους χωρίς τη γονική συναίνεση.

Η πρόσβαση στα αντισυλληπτικά σε εφήβους είναι πιθανό να προκύψει ως ένα κομβικό σημείο της όλης διαμάχης.

Οι πολέμιοι των αμβλώσεων, δεν έχουν πάρει καθαρή θέση για τα αντισυλληπτικά χάπια που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά αντιτίθενται σθεναρά στη χορήγηση τους σε ανηλίκους χωρίς καμία συμμετοχή ενηλίκων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα