ΗΠΑ: 'Απρόβλεπτος ο ηγέτης του εχθρικού καθεστώτος της Β. Κορέας'

President Donald Trump, right, shakes hands with Army Lt. Gen. H.R. McMaster, left, at Trump's Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Fla., Monday, Feb. 20, 2017, where he announced that McMaster will be the new national security adviser. (AP Photo/Susan Walsh)
President Donald Trump, right, shakes hands with Army Lt. Gen. H.R. McMaster, left, at Trump's Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Fla., Monday, Feb. 20, 2017, where he announced that McMaster will be the new national security adviser. (AP Photo/Susan Walsh) AP

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ μίλησε για διεύρυνση της συνεργασίας Ουάσινγκτον-Πεκίνου καθώς όπως υποστήριξε "η Βόρεια Κορέα είναι πολύ υποχωρητική στις πιέσεις των Κινέζων".

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το θέμα της Βόρειας Κορέας άφησε ο στρατηγός Χ. Ρ. Μακμάστερ, στενός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφαλείας, χαρακτηρίζοντας "απρόβλεπτο" τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, χαρακτήρισε επίσης "εχθρικό καθεστώς" τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι η πυραυλική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ εντάσσεται στο μοτίβο μιας προκλητικής, αποσταθεροποιητικής και απειλητικής συμπεριφοράς.

Αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι είναι απρόβλεπτος και ότι έχει δείξει τη βαναυσότητά του. Πρόσθεσε ότι "όλες οι επιλογές" είναι στο τραπέζι για τη Βόρεια Κορέα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "This Week" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, από την Καμπούλ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο στρατηγός εξήγησε ότι η κινεζική ηγεσία συνεργάζεται στενά με την Ουάσινγκτον για την επίλυση του προβλήματος. "Υπάρχει μια διεθνής ομοφωνία, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων και της κινεζικής ηγεσίας, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί", είπε ο Μακμάστερ υπογραμμίζοντας πολλές φορές την ανησυχία που εκφράζει το Πεκίνο. "Εργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, και με τους Κινέζους ηγέτες, για να αναπτύξουμε μια γκάμα επιλογών", εξήγησε.

Ο στρατηγός υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ "συνεργάζονται" στο θέμα της Βόρειας Κορέας. Χαιρέτισε επίσης το "θάρρος" του Κινέζου ηγέτη ο οποίος "πήρε αποστάσεις" από τη Ρωσία στο ζήτημα της Συρίας. Στην τελευταία ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείς του ΟΗΕ η Κίνα απείχε.

"Θα πρέπει να καταφύγουμε στους Κινέζους ηγέτες", επέμεινε ο Μακμάστερ, γιατί "η Βόρεια Κορέα είναι πολύ υποχωρητική στις πιέσεις των Κινέζων".

(Φωτογραφία: AP Photo / Susan Walsh, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Όλα όσα κρύβει το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας

Το Πεκίνο καλεί Μόσχα για τη Βόρεια Κορέα

SHARE: