ΗΠΑ: Δικαστήριο αποφασίζει αν θα απαγορεύσει το χάπι της άμβλωσης

ΗΠΑ: Δικαστήριο αποφασίζει αν θα απαγορεύσει το χάπι της άμβλωσης
Διαμαρτυρία υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση AP Photo/Chris Seward

Ομάδες που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκείνες που προωθούν την απαγόρευσή τους σε δίκη στη Νέα Ορλεάνη. Στη "μάχη" Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Ορλεάνη εκδικάζει την Τετάρτη (17/5) μια σημαντική υπόθεση για το δικαίωμα στην άμβλωση, καθώς ομάδες που προωθούν την απαγόρευση της άμβλωσης προσπαθούν να απαγορεύσουν το χάπι που περιέχει μιφεπριστόνη, κάτι που αν περάσει μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην πρόσβαση στις αμβλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παροτρύνει την τριμελή επιτροπή του 5ου Εφετείου των ΗΠΑ να ανατρέψει την πρωτοφανή απόφαση του περασμένου μήνα του Αμερικανού περιφερειακού δικαστή Μάθιου Κακσμάρικ στο Αμαρίλο του Τέξας, με την οποία αναστέλλεται η έγκριση της μιφεπριστόνης από τον FDA. Η Danco Laboratories, η οποία πωλεί το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Mifeprex, αναμένεται επίσης να βρεθεί ενώπιον της επιτροπής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπερασπιστεί τη μιφεπριστόνη μπροστά στις αυξανόμενες απαγορεύσεις και περιορισμούς των αμβλώσεων που έχουν θεσπιστεί από πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον Ιούνιο του 2022 την απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade του 1973, η οποία κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Ομάδες κατά των αμβλώσεων και γιατροί, με επικεφαλής την πρόσφατα συσταθείσα “Συμμαχία για την Ιπποκράτειο Ιατρική”, θα υπερασπιστούν την απαγόρευση. Ισχυρίστηκαν στη μήνυσή τους πέρυσι ότι η μιφεπριστόνη δεν είναι ασφαλής και ότι η έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, πριν από σχεδόν 23 χρόνια, ήταν παράνομη.

Η διοίκηση αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι ενάγοντες δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν την αγωγή, επειδή δεν ζημιώθηκαν από την έγκριση της μιφεπριστόνης και ότι η ασφάλεια του φαρμάκου διαπιστώνεται από δεδομένα δεκαετιών και από την πραγματική χρήση της ουσίας.

Και οι τρεις δικαστές της επιτροπής της Τετάρτης είναι συντηρητικοί, με ιστορικό αντίθεσης στα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η μιφεπριστόνη παραμένει προς το παρόν διαθέσιμη, μετά από έκτακτη εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έθεσε σε αναστολή τη διαταγή του Κακσμάρικ κατά τη διάρκεια της έφεσης.

Η μιφεπριστόνη αποτελεί μέρος ενός σχήματος δύο φαρμάκων με τη μισοπροστόλη που χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές αμβλώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις στις ΗΠΑ. Εγκρίνεται για χρήση κατά τις πρώτες 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Πολυάριθμες ιατρικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σημαντικές ιατρικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) και της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (AMA), έχουν δηλώσει σε δικαστικές καταθέσεις ότι η απόσυρση της μιφεπριστόνης από την αγορά θα βλάψει τους ασθενείς αναγκάζοντάς τους να υποβάλλονται σε πιο επεμβατικές χειρουργικές αμβλώσεις.

Ομάδες της φαρμακοβιομηχανίας δήλωσαν επίσης ότι θα διαταράξει την ανάπτυξη φαρμάκων, καθιστώντας κάθε έγκριση του FDA αντικείμενο δεύτερης αξιολόγησης από τα δικαστήρια.

Αυτές οι ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, είναι μεταξύ πολλών οργανώσεων και ατόμων που έχουν υποβάλει υπομνήματα προς το δικαστήριο για την υπόθεση.

Η AMA, η ACOG και οι Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν επίσης σταθμίσει για να υποστηρίξουν τη διοίκηση, ενώ ομάδες κατά των αμβλώσεων και Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποστηρίξει τους ενάγοντες.

Όποια και αν είναι η απόφαση της επιτροπής του 5ου Κυκλώματος, στην απόφαση θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθεί έφεση, πρώτα στην ολομέλεια του δικαστηρίου και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα