ΗΠΑ: Δίνονται 41 εκατ. δολάρια αποζημίωση για λάθος απόφαση δικαστηρίου

ΗΠΑ: Δίνονται 41 εκατ. δολάρια αποζημίωση για λάθος απόφαση δικαστηρίου

Πέντε άνδρες που είχαν καταδικαστεί για βιασμό και στάλθηκαν εσφαλμένα στη φυλακή έλαβαν τη μεγάλη αποζημίωση

Πριν 25 χρόνια ένας πολίτης που έτρεχε στο Σέντραλ Παρκ στην Νέα Υόρκη δέχτηκε άγρια επίθεση. Χτυπήθηκε βάναυσα και βιάστηκε.

Τότε, η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ βρήκε ένοχους πέντε άνδρες τους οποίους και καταδίκασε.

Σήμερα, Σεπτέμβριο του 2014, το κράτος αποδίδει την πραγματική Δικαιοσύνη δικαιώνοντας τους πέντε άνδρες και αποζημιώνοντας τους με συνολικά 41 εκατ. δολάρια.

Οι άνδρες, όλοι μαύροι ή ισπανόφωνοι φυλακίστηκαν έφηβοι όντας για την επίθεση στην λευκή γυναίκα και παρέμειναν 13 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή, πριν ακυρωθεί η καταδίκη τους το 2002.

Οι εκπρόσωποι τους υποστήριξαν πως ο χειρισμός της υπόθεσης φανερώνει ρατσιστικά κριτήρια και εμμονές - παράνοια, σχετικά με τους δείκτες εγκληματικότητας στην Νέα Υόρκη τότε και η καταδίκη των συγκεκριμένων κατηγορουμένων ήταν το αποτέλεσμα της εκρηκτικής αυτής κατάστασης και της λάθος έρευνας που διεξήγαγε η αστυνομία.

ΗΠΑ: Δίνονται 41 εκατ. δολάρια αποζημίωση για λάθος απόφαση δικαστηρίου

Τελικά δικαιώθηκαν όταν ομολόγησε την επίθεση και το βιασμό ο Matias Reyes, κατά συρροή βιαστής και δολοφόνος. Μάλιστα έγινε και έλεγχος DNA και τον συνέδεσε άμεσα με τον τόπο της επίθεσης και το θύμα.

Ο Korey Wise ήταν μόλις 16 ετών και ο μεγαλύτερος από τους κατηγορούμενους. Θα λάβει 12.25 εκατ. δολάρια.

Οι υπόλοιποι, Antron McCray, Kevin Richardson, Raymond Santana και Yusef Salaam θα λάβουν περίπου 7.1 εκατ. δολάρια, ένα εκατ. δολάριο δηλαδή χοντρικά, για κάθε χρόνο που πέρασαν στη φυλακή.

Όσο για το θύμα, είχε μείνει έξι μέρες σε κώμα έχοντας χάσει πολύ αίμα, το 75% συγκεκριμένα από το αίμα της, και βάναυσα κακοποιημένη. 

Πηγή: The Independent

SHARE:

24Media Network